E11202017

Last updateT, 23 Mai 2017 6pm

Teraviljad - looduse konservid

Teraviljad on juba aastatuhandeid enamiku inimkonna jaoks olnud põhitoiduaine. Täistera sisaldab peaaegu kõiki eluks vajalikke toitaineid: süsivesikuid, samuti 2-7% valku, 2-7% rasva, vitamiine, eelkõige B1- ja E-vitamiine ning mineraalaineid, nt rauda. Tähtsad on ka ballastained, mis soodustavad normaalset seedimist. Teraviljatoodete kõrge toiteväärtuse eelduseks on see, kui kasutada või jahvatada tervet tera, st idu koos koorega. "Täistera" ei tähenda mitte jahvatamata tera ning paar tervet tera saias ei muuda seda veel täisterasaiaks.

Teravilju saab väga mitmeti kasutada. Toidud teraviljatoodetest on reeglina rasvavaesed ning serveerituna koos piima, puu- ja juurviljaga ülimalt tervislikud. Hoolimata töötlemisest on ka kõiksugu helbed igati vitamiinirikkad ja täisväärtuslikud.

Tähtsamad vitamiinid ja mineraalained teraviljades

Produkt
(100g)

Karotiin
(µg)

E-vitamiin
(µg)

Raud
(µg)

Tsink
(µg)

Jood
(µg)

Seleen
(µg)

Oder

1,0

674,0

2800,0

2530,0

7,0

7,0

Kaer

-

840,0

5800,0

4500,0

6,0

7,0

Hirss

-

409,0

9000,0

1800,0

2,5

5,0

Mais

1290,0

2010,0

kuni 2400,0

2500,0

2,6

16,0

Riis

-

740,0

2600,0

1520,0

2,2

11,0

Rukis

-

1960,0

4860,0

3890,0

7,2

4,6

Nisu

20,0

1350,0

3310,0

2690,0

0,6

3,4

Nisujahu,
tüüp 405

-

-

1500,0

1500,0

-

-

 

 

Allikas: terviseleht.ee, Jana Veldre