L11182017

Last updateT, 23 Mai 2017 6pm

Lahedad kalorivaesed suvetoidud

tomatisuppPeenemaitselised, vürtsikad, tuliselt teravad või marja-magusad suvetoidud on praktilised-tervislikud. Kõik on kerged, kus õli, või koore puudumist ei märkagi. Sobivad paljudele, sest kalorite hulk on minimaalne.

Tomati-mozzarella dip

4 portsjonit. 250g tomateid, 125g mozzarellat (juust), 30g paprikaga täidetud rohelisi oliive, basiilikut, 1 spl sidrunimahla, 2 spl oliiviõli, soola, pipart.

Tomatid pestakse, eraldatakse seemned ja kuubistatakse. Mozzarella ja oliivid nõrutatakse. Juust kuubistatakse, oliivid tükeldatakse ratasteks, basiilik hakitakse. Sidrunimahl, õli, sool, pipar segatakse, lisatakse juurde. Süüakse koorega keedetud kartuliga. Portsjonis 150 kalorit.

Külm köögiviljasupp

2 portsjonit. 3 viilu kuivanud täistera-toasti, 1/4 l köögiviljapuljongit, 350g tomateid, 1/2 salatikurki (250g), 1 kollane paprikakaun, 1 sibul, 1 küüslauguküüs, 1 tl oliiviõli, 2 spl sidrunimahla, soola, pipart, 1/2 tl suhkrut.

Koorikuta kuivikleib pannakse puljongisse paisuma. 250g tomateid valatakse üle keeva veega, eraldatakse nahk ning tükeldatakse neljaks. Kurgid kooritakse, paprika puhastatakse, pestakse ja tükeldatakse väiksemaks. Sibul ja küüslauk kooritakse, sibul lõigatakse neljaks. Ettevalmistatud köögiviljad lisatakse kuivikleivale juurde, püreestatakse ja maitsestatakse. Pealt kaunistatakse ülejäänud tomati, kurgi ja paprika kuubikutega. Portsjonis ca 230 kalorit.

Lambaraguu

2 portsjonit. 300g lambafileed, 1 sibul, 1 küüslauguküüs, 3 mugulselleri vart, 1 tüümiani oks, 1 rosmariini oks, 1/2 loorberilehte, 50 ml kuiva punast veini, soola, pipart, 1 purk (285g) valgeid ube, 1/2 kimpu peterselli.

Kaanega hautamisnõu asetatakse "veesärki". Ettevalmistatud liha kuivatatakse, lõigatakse suuremateks kuubikuteks. Sibul, küüslauk kooritakse, hakitakse. Varsseller puhastatakse, pestakse, lõigatakse viiludeks. Liha, köögivili, tüümian, rosmariin, loorber asetatakse potti ning valatakse üle punase veiniga, maitseks soola ja pipart. Lastakse ahjus haududa 200o juures umbes 45 minutit. 10min enne lõppu lisatakse nõrutatud oad. Serveeritakse hakitud peterselliga. Portsjonis ca 375 kalorit.

Lest mädarõikakurkidega

2 portsjonit. 150g salatikurki, 1/2 tl koriandriseemneid, 1/2 kimpu peterselli, 1 tl mädarõigast (purgi), veidi riivitud sidrunikoort, soola, pipart, 250g lestafileed, mõned tilgad õli.

Kurgid pestakse ja tükeldatakse õhukesteks viiludeks. Koriandriseemned purustatakse noaga surudes. Pestud petersell hakitakse peeneks. Mädarõigas, sidrunikoor, sool ja pipar segatakse. Kalafilee nõrutatakse kuivaks ja lõigatakse 2 portsjoniks. 3 lehte pergamentpaberit asetatakse üksteise peale, ülemine leht piserdatakse vähese õliga, peale asetatakse soola ja pipraga maitsestatud kala, selle peale kurgiviilud ja petersellisegu. Paber keeratakse pakendiks ja küpsetatakse ahjus 200o juures ca 20 minutit.

Portsjonis ca 130 kalorit.

Kurgi pannkoogid

2 portsjonit. 300g värsket kurki, 1 muna, 3 spl jahu, praadimiseks võid.

Kurk pestakse, kooritakse ja riivitakse jämedamal riivil, piserdatakse üle sidrunimahlaga. Peale riputatakse pansoola, jäetakse pooleks tunniks seisma. Lahtiklopitud munadele lisatakse jahu, maitseained (pipar, sool, suhkur). Riivitud kurk segatakse taigna hulka ja praetakse koogid valmis. Serveeritakse maitsestamata jogurtiga. Portsjonis ca 190 kalorit.

Kurgi jook

2 klaasi a 200 ml. 200g värsket kurki, 1 väike küüslauguküüs, 150g lahjat jogurtit, 1 tl sidrunimahla, terake soola ja köömneid.

Kurk kooritakse, poolitatakse, eraldatakse seemned ja lõigatakse viiludeks. Küüslauk kooritakse, pressitakse läbi küüslaugupressi. Püreestatakse koos jogurti, sidrunimahla ja vürtsidega. Lisatakse 1/8 l jääkülma vett ja kõik vahustatakse. Juuakse kohe. Portsjonis ca 44 kalorit.

Värskendav aprikoosi-marja püree

2 portsjonit. Püreeks: 500g aprikoose, 2 apelsini mahl, 1/2 riivitud sidrunikoort, 1-2 tl suhkrut, terake vanillsuhkrut. Lisandiks: 100g maasikaid, 75g musti sõstraid, 125g vaarikaid, 3 sidrunmelissi võrse varrekest.

Aprikoosid pestakse, eraldatakse kivid. Püreestatakse ülejäänud ainetega. Maasikad pestakse, puhastatakse ja lõigatakse neljandikeks. Sõstrad puhastatakse, loputatakse, samuti vaarikad. Püree tõstetakse kausikesse, peale marjad ja melissilehekesed.

 

Allikas: Terviseleht, Aili Meristo