R11242017

Last updateT, 23 Mai 2017 6pm

Mida ja kuidas idandada?

idudIdudest saab meie organism täisväärtuslikku ja vitamiinirikast toitu. Idudes sisalduv energia on  eriti kasulik pimedal talveajal.

Idandamiseks sobivad kemikaalidega töötlemata seemned. Näiteks: mungoa, aedoa, läätse, lutserni, kõrvitsa, päevalille, salati, rukola, redise, jt. seemned. Samuti võib idandada teravilja. Näiteks: maisi, nisu, tatart, kaera ja rukist.

Kuigi enamus idusid tarvitatakse toorelt, siis ubade, läätsede ja kikerherneste idusid tuleks  enne tarvitamist keeta. Keeda ube ja kikerherned ca 5-8 minutit ning läätsi 2-3 minutit.

Kuidas saada idusid?

Vajaminevad vahendid: klaaspurk mahtuvusega 1 liiter, kummirõngas, alustass, marli, seemned

Võtke klaaspurk ja pange sinna kuni ¼ purgitäit seemneid. Loputage seemneid hoolikalt jooksva vee all. Lisage õhtul klaaspurki vett nii, et vesi moodustaks ¾ osa ja idud ¼ osa. Katke purk marli ja kummirõngaga. 
Hommikul kallage vesi ära. Loptutage seemneid puhta veega ja keerake purk tagurpidi alustassile nii, et üleliigne vesi saaks ära nõrguda.

Idandeid tuleks loputada leige veega ca 2 korda päevas. Marlit ei ole loputamise ajaks vaja eemaldada. Pärast lseemnete loputamist keerake purk taaskord tagurpidi. On oluline, et seemned oleksid niisked kogu idanemisperioodi vältel.

Esimesed 2-3 päeva tuleks idandeid hoida pimedas, kuni ilmuvad idulehed. Hiljem võib idandeid hoida päevavalguse käes, kuid vältida tuleks otsest päikesevalgust. Parim idanemistemperatuur on 21-22 °C.

Idud on söömiskõlbulikud kui idulehed on läinud roheliseks ja on vähemalt 2-3 cm pikkused. Idusid saab säilitada külmkapis suletud anumas umbes nädala.