R11242017

Last updateT, 23 Mai 2017 6pm

Päikesevili apelsin tõstab tuju ja toonust

Pilt apelsinidestTahate parandada tuju ja tõsta toonust? Liigsetest kilodest lahti saada? Kauem noor ja terve olla? Sööge apelsine. Need päikselised, ilusad ja maitsvad, mahlased, magushapud puuviljad on tõeline vitamiinide, mineraalide jm kasulikke ainete varaait. Eriti tervislik vitamiinivaesematel aastaaegadel.

1 keskmine apelsin sisaldab: 45 mg kaltsiumi, 100 mg C-vitamiini (organismile ööpäevaks vajalik askorbiinhappe kogus), rohkesti vitamiini B1, foolhapet, provitamiini A, kaaliumi, magneesiumi, mangaani, fosforit, rauda, vaske, tsinki.

Maitsev ravim

Apelsin aitab tõrjuda paljusid haigusi, kuna viib organismist välja jääkaineid. Sellisele järeldusele tulid Jaapani teadlased, kes soovitavad ühel päeval nädalas süüa ainult apelsine (vähemalt 6 tk) või juua apelsinimahla. Apelsin tugevdab immuunsüsteemi. Inglise spetsialistide uuringud tõestasid, et apelsini koores sisalduvad vitamiinid ja värvained stimuleerivad nakkuste eest kaitsvate antikehade teket, tõrjuvad vabu radikaale ning kiirendavad haavade paranemist. Apelsin vähendab vähiriski. Makku sadestunud nitritid ja nitraadid moodustavad kantserogeenseid aineid, apelsinis sisalduv suur C-vitamiini kogus aga takistab nende teket. Apelsin vedeldab verd. Kui iga päev süüa vähemalt ühe apelsini, muutuvad veresooned elastsemaks, väheneb trombi- ja ateroskleroosioht. Apelsinil on kergelt lahtistav toime. 1-3 apelsiniviilu tühja kõhu peale või toidukordade vahel korrastavad mao-seedetrakti tööd ning aitavad seega kõhukinnisuse vaevast lahti saada. Apelsini söömisega ei maksa liialdada, sest teatavasti võib tsitruselistest allergia tekkida.

Oranž menüü

Klaasitäis värskelt pressitud apelsinimahla hommikusöögi kõrvale annab päevaks sama energia mis tee või kohv. Jooma peaks selle kohe pärast pressimist, sest aja jooksul paljud kasulikud ained lagunevad. Lõunaooteks võiks süüa terve apelsini. Tema koores ja viljaliha õhukeses kestas leiduv pektiin reguleerib vere kolesteriinisisaldust.

Tahate kõhnuda?

Tehke 1 päev nädalas kerge söögi päev: apelsinid hommiku-, lõuna- ja õhtusöögiks. Neist saate vähe kaloreid (100 g = 40 kcal), aga palju näljatunnet peletavat kiudainet.

Apelsinist võib valmistada tuhandeid eri roogasid: kokteile, magustoite ja isegi suppe?

Päikesesalat

6 apelsini, 4 porgandit, 500 g valget peakapsast, 2 peotäit rosinaid (või seemneteta viinamarju), 4 tl seesamiseemneid (maitse järgi).

Peske, puhastage ja lõigake porgand tükkideks. Peenestage mikseris 4 puhastatud ja viiludeks lõigatud apelsini. Segage see porgandiga. Kapsas hakkige või riivige, segage hulka rosinad ja pange salatikaussi. Lisage apelsini-porgandi mass ja segage läbi. Peale seesamiseemned. Järele jäänud 2 apelsini puhastage, lõigake ratasteks ja pange kaunistuseks.

Apelsini püreesupp

2 apelsini, 400 g porgandeid, 750 ml juurvilja puljongit, 1 spl koriandripulbrit, sibul, oliivõli, musta pipart, soola (maitse järgi).

Hakkige sibul hästi peeneks, porgand lõigake õhukesteks ratasteks ning praadige oliivõliga umbes 5 min vähesel kuumusel. Puljongisse pange väikesed apelsinitükid, sibul ja porgand, pipar ja maitse järgi soola, koriandripulber. Segage läbi, keetke kaanetatult 20-30 min. Püreestage mikseris ning kaunistuseks pange rohelist peterselli.

Apelsini hommikusöök

125 g naturaalset jogurtit, 2 spl kohupiima, 1 tl mett, ühe apelsini viljaliha.

Segage salatikaussi kohupiim ja apelsini viljaliha, lisage mesi ja valage jogurt peale.

Vitamiinikokteil

2 apelsini, banaan, 100 g külmutatud või värskeid mustikaid (või mustikamoosi), 1/2 kl piima.

Puhastage ja lõigake apelsini lõikudeks, tükeldage banaan, lisage mustikad ja piim. Segage mikseris kokteiliks.

Pange tähele:

·        et koor oleks matt. Läikiva koore all on palju keemiat.

·        Mahla tegemiseks valige õhukese koorega kõvad viljad.

·        Mahla pressimisest jäänud viljaliha kasutage salatis, kastmes, magustoidus. Annab roale pikantse maitse ja isuäratava välimuse.

·        Kuidas apelsinid kauem säilivad? Koorige nad ja pange viljaliha kilepakendis sügavkülma.

 

 

Allikas: Terviseleht, Sander Ruut