Kus kasvatada?
- Tarbeaias
- Terrassil suures potis (väikesed kuivavad suvepäikese käes kiiresti läbi) kasvatatakse peamiselt üheaastaseid maitsetaimi
- Lillepeenras püsilillede vahel kasvatamiseks sobivad mitmeaastased maitsetaimed
Peenar peaks asuma maja lähedal, et sealt oleks mugav toiduvalmistamise käigus vajalikke taimi näpistada.
Samuti võiks võimaluse korral projekteerida peenrani viiva väikese jalgraja või planeerida maitsetaimepeenar juba olemasoleva aiatee serva, et ka vihmase ilmaga oleks taimede tuppatoomine mugav.
Päikeselembesed maitsetaimed
Liivatee
Aedmajoraan
Aedsalvei
Rosmariin
Küüslauk
Murulauk (ka poolvari)
Aedtill
Aedseller
Estragonpuju
Harilik köömen
Aedkoriander
Põld-võõrkapsas e. rucola (ka poolvari)
Harilik apteegitill
Harilik aniis
Harilik pune
Aed.majoraan
Vürtsbasiilik
Sidrunmeliss (ka poolvari)
Varjutaluvad taimed
Petersell
Leeskputk
Piparmünt
Harilik kikkaputk
Hiidiisop
Aed-harakputk
Aed-mädarõigas
Harilik kurgirohi
Harilik saialill
Salatkress (pelgab päikest)
Pinnase ettevalmistamine, väetamine
Peenras:
Muld ei tohi olla raske, liigniiske ega toitainetevaene.
raket mulda muudetakse kohevamaks liiva ja komposti lisamisega, toitainetevaesele liivmullale segatakse juurde huumusrikast komposti. Toitainete vajaduse katab komposti või orgaanilise väetise lisamine. Keemilised väetised maitsetaimede väetamiseks ei sobi.
Vajadusel antakse pärast saagi kogumist mulda looduslikku vedelväetist või taimset leotist.
Üleväetatud taimed kasvavad liiga tugevasti, venivad välja ega ole nii aromaatsed.
Potis:
Potis kasvavatele taimedele antakse looduslikku vedelväetist iga 4 nädala tagant.
Kes kellega sobib?
- Ubade lähedale istutatud aed-piparrohi hoiab eemal musta oa-lehetäi.
- Lavendel kaitseb roose lehetäide eest.
- Köömen, mädarõigas ja suur mungalill parandavad kartuli maitset.
- Till. apteegitill, köömen ja koriander kasvavad kurkide, porgandite ja sibulate kõrval eriti hästi.
- Mündid, salvei ja liivatee peletavad kapsaliblikaid.
- Sibulaliigid ei sobi koos kasvama ubadega, petersell ei armasta lehtsalati lähedust.
Kuidas säilitada aroomi ja toimeaineid?
- Lehti, õisi jm rohtseid osi lõigatakse taimelt varahommikul, kohe, kui taimed on kastest kuivanud.
- Päikeseliste päevade järel on väärtuslike toimeainete sisaldus kõige suurem.
- Lehi kogutakse enne õitsemist, siis on need eriti aromaatsed.
- Saagi kogumisel ei tohi vigastada taime südamikku, et mitte pidurdada taimede edasist kasvu.
- Viljunud varsi kogutakse samuti hommikupoolikul ja enne, kui seemned varisevad.
- Juuri kogutakse sügisel või varakevadel.
Kuivatamine
Mahalõigatud varsi ja viljunud võsusid raputage tugevasti, et eemaldada võimalikud väikesed putukad. Siduge need kimpudesse ja raputage, ladvad allapoole, õhurikkasse, kuiva ja varjulisse kohta või laotage restile.
Viljadega varte alla pange puuvillane rätik või majapidamispaber.
Juuri peske põhjalikult ning hõõruge kuivaks, enne kui panete nad kuivama. Juuri kuivatatakse samamoodi kui pealseid. suured juured kuivavad kiiremini, kui need pikuti poolitada ja siis tükkideks lõigata.
Niiskete ilmadega võib taimi järeltöödelda ka praeahjus või spetsiaalses taimekuivatis.
Praeahju uks jätta veidi avatuks.
Vältige ahjus kuivatamisel liiga kõrget temperatuuri! Üle 35-40°C temperatuuril eeterlikud õlid lenduvad ja maitsetaimed kaotavad oma aromaatsuse.
Rohtsed taimeosad on piisavalt kuivanud, kui need sõrmede vahel krabisevad ja pudenevad. Tavaliselt kulub selleks 3-4 päeva.
Seejärel taimed vajadusel peenestatakse ja suletakse õhukindlatesse anumatesse.
Õied ja lehed säilivad kuni 1 aasta.
Külmutamine
Petersell, basiilik, liivatee, till, porru ja murulauk säilitavad oma aroomi ka sügavkülmutatuna.
Enne külmutamist taimed tükeldatakse ja pannakse sobivatesse karpidesse.
Porru vajab enne külmutamist kindlasti pealmiste lehtede lahtiharutamist ja pesemist, kuna lehtede vahel on sageli mulda. Enne külmutamist tuleb taimeosadel lasta kindlasti korralikult ära kuivada.
Käesolev artikkel on avaldatud Aianduskeskus Hortes lahkel loal.