Maitsetaimi oskuslikult kasutades võib kõige tavalisematest toiduainetest valmistada suurepäraseid ja seejuures uudse maitsega toite. Kindlaid ettekirjutusi ja reegleid maitsetaimede kasutamiseks pole, sest eelistused võivad olla vägagi erinevad. Oluline on, et hästimaitsestatud toidule võib lisada harjumuspärasest tunduvalt vähem soola ja teravamaitselisi pipraid.

Maitsetaimi kasutatakse praegu rohkem kui kunagi varem. Purgi(paki)segude tarvitamine on mugav, kuid väga paljusid maitsetaimi saab edukalt ise kasvatada. Olen kasvatanud eksootilisi maitsetaimi juba aastaid ja nad on hoole ning armastuse korral andnud suurepäraseid tulemusi. Pole vaja kauplusest ühtki segu hankida, enamus kodust omast käest võtta. Universaalne on pizzamaitseaine (pune, basiilik, majoraan, must pipar, kuivatatud sibul ja küüslauk), sobib pea kõikidesse toitudesse. Ise kasvatades on garanteeritud taimede puhtus ja eeskujulikul kuivatamisel säilitatud eeterlikud õlid, aroomiained (tööstuses valmistatud maitseainete segus on enamikes kasutatud kunstlikke aroomiaineid).

Eksootilisi maitsetaimi võib kasvatada ka aknalaual lillepotis ja rõdukastis. Loomulikult on vaja taimed enne maha või rõdule istutamist ette kasvatada. Enamik maitsetaimi tunneb end avamaale istutatult hästi kui on tagatud tuulevarjulisus ja valgusküllus. Paljud taimed on mitmeaastased, nõudes ainult veidi hoolt kinnikatmisel.

Maitsetaimi võib kasutada värskena, aga ka kuivatatult või sügavkülmutatult. Enamik maitsetaimi on nõrgalt vürtsikad, tervisele kasulikud ja neid võib toitudele lisada võrdlemisi suures koguses. Maitsetaimi võib toidule lisada üksikult või mitmesuguste segudena. Segusid koostada aitab lihtne reegel: kui maitsetaimed üksikult võetuna sobivad mingi toidu maitsestamiseks, siis sobivad nad selleks ka koos, olenemata nende arvust. Sellise segu moodustavad nt salatimaitsetaimed - värskelt kasutatavad murulauk, till, petersell, kress-salat, kurgirohi, aed-haraputk ja oblikas. Väga vürtsikas ja levinud segu on leesputkest, aed-liivateest, aed-majoraanist, basiilikust ja piparrohust, segu aroom säilib hästi ka kuivatatult.

Suppide, liharoogade maitsestamiseks sobivad koos kasutada supijuured - seller, petersell, porgand ja porrulauk või sibul ning süüa roogade serveerimisel basiilikut, majoraani, aed-liivateed, estragoni ja tilli.

Kuna täpsed reeglid puuduvad, siis arvestada tuleks üksnes põhiroa maitseomadusi, valmistamise viisi, temperatuuri jne. Kala maitsestamiseks vajatakse nt rohkem maitseaineid kui niisama suure köögiviljakoguse maitsestamiseks. Toiduaine hautamisel kulub vähem maitseaineid (ka soola) kui keetmisel, praadimisel aga veelgi rohkem kui keetmisel. Külmtoitudele lisatakse maitseaineid rohkem kui soojadele toitudele. Enamik värskeid maitsetaimi lisatakse peenestatult kuumale valmistoidule. Kuivatatud maitsetaimi keedetakse koos toiduga peenestusastmest olenevalt 3-5 min. Praetud toodetele riputatakse peenestatult kuumale praepinnale (nt salvei grill- või praelihale). Mitte ainult toitude maitsestamiseks, salati koosluses ega lisandina üksnes ei kasutata maitsetaimi, vaid imehästi sobivad paljud taimeteed liha ja kalaroogade juurde. Lõunariikides on tee joomine omaette rituaal, meil alles süvenemas. Nii nt juuakse salvei või aed-liivatee kuuma jooki rasvaste lihatoitude juurde, iisopitee sobib aga kalatoitude juurde.

Soovitav on maitsetaimi rohkem kasutada kastmete valmistamisel, seda nii külmade kui kuumade kastmete puhul. Maitseäädika pudelisse võiks uhkelt toppida terved oksad iisopit, majoraani või tüümiani koos õitega. Terveks talveks silmarõõmu ja kohe käepärane toidu või kastme maitsestamise vahend olemas. Samuti võiks toimida ka õlikastmete puhul, kuid talveks säilitamiseks tuleks hoida külmkapis. Valmis võiks teha ka maitseõli nt melissi või piparmündiga. Selleks tumedasse purki toppida suvel otse peenralt korjatud maitsetaimed ja peale valada õli. Lasta soojas kohas (parim päikese kiirguses akna äärel) seista 2 nädalat, kurnata ja suletult seisma jätta külmkappi. Suurepärane maitselisand küpsetistele olemas, sest pannkoogi või saiataignale lisame ju ikka õli, olgu see siis maitseainetega rikastatud.

Ees ootab suvi, kasutame siis rikkalikult maitsetaimi toidus, eeskätt salatites, salatikastmetes, toidulisandina ja kindlasti külma teena.

Sügisel on konserveerimisel aga enamik maitsetaimi omal kohal, ilma basiilikuta pole letðol õiget maitset, ilma puneta (majoraanita) pole tomatimahl ega -konserv väärt, konserveeritud kurgil puudub pikantne maitse ilma tüümianita jne.

Kel oma aed puudub, siis kasvatagem rõdul või aknalaual. Kel sellekski aega vähe, jäägu siis kaupluste ja turgude külastajateks, kus tänaseks küllaltki suur valik enimkasutatavatest maitsetaimedest.

 

 

Allikas: Terviseleht, Aive Luigela

Joomla SEF URLs by Artio

Enimloetud artiklid antud kategoorias

Raviteed

Piparmünt on üks vanemaid kultuurtaimi. Piparmündi kodumaaks peetakse Hiinat. Tänaseks on inglased piparmündi suurimad kultiveerijad ja tarbijad. Ravimtaimeks teevad piparmündi tema eeterlikud õlid, millest...

Loe edasi

Ravimtaimed

Saialill pole mitte ilutaim, vaid ka ravim ja maitsetaim. Pole teada täpselt, kus on tema kodumaa, igal juhul levinud taim Hiinas, Ladina-Ameerikas, Kreekas, Brasiilias, Indias ja loomulikult levinud ammugi üle maailma. Ta avab oma...

Loe edasi

Viljapuude hooldus

Viljapuu- ja marjaaias on sitikaid satikaid tegutsemas nii palju, et silme eest läheb kirjuks. Kõike neid ei saa teada tunda, aga kõiki neid saame oma taimedest eemal hoida. Kõige olulisem on taime üldine heaolu...

Loe edasi

Maitsetaimed

Teadmised maitse- ja ravimtaimedest on peaaegu sama vanad, kui inimkond. Roomlaste ja misjonärmunkade kaudu sattusid paljude Vahemeremaade taimede seemned ja istikud üle Alpide, rikastades põhjapoolseid aedu. Hiljem...

Loe edasi

Kõik antud kategooria artiklid

  • Maitsetaimed
    • Aedtill (video)

    • Apteegitill

      Apteegitilli (Foeniculum vulgare) metsikult kasvav esivanem oli hinnatud ravimtaim juba antiikajal hiinlaste, indiaanlaste, kreeklaste ja roomlaste juures. Tema kodumaaks peetakse Vahemeremaid ja Ees-Aasiat. Tänapäeval viljeldakse kogu maailmas. Maitsetaimena sai tuntuks hilisematel aegadel. Kasvatatakse põhiliselt kahte teisendit: nn magusat e vürtsivenkoli ja köögivilja e salativenkoli. Välimuselt sarnaneb ta meil laialt kasvatatava aedtilliga, kuid maitseomadustelt on ta erinev, aniisi...

    • Basiilik

      Basiilik pärineb Lõuna-Aasiast India troopikaaladelt ning on külmaõrn päikeselembeline viljaka maa taim. Kasvab ka Eestimaal, kui panna juunikuisesse soojendatud mulda, kasvab ja õitseb ka meie avamaa peenardel. Sobilik oleks taimed ette kasvatada, pannes idanema aprillis. India legendides on basiilik imelise jõuga taim. Väliselt avaldub taime eriline jõud tugevas aroomis ning tumerohelistes-violetsetes reljeefse joonisega lehtedes. Basiilikut tunti ka vanas Kreekas ja Roomas. Keskajal oli ta...

    • Karualuk

      Karulauk on 15-40cm kõrgune mitmeaastane rohttaim. Vars on kolmekandiline, õied valged või roosad, lõhnavad, õitseb mais ja juunis. Kasvab looduslikult salumetsades. Lehtedel on väga tugev küüslaugu lõhn ja maitse, ka toimeainete sisaldus ja mõju organismile on samasugune nagu küüslaugul. Maitseainena võib kasutada nagu küüslauku. Meditsiinis kasutatakse sibulat ja pealseid. Karulaugu sibulal on tugev mikroobidevastane toime. Karulauku kasutatakse ateroskleroosi, kõrge vererõhu ja...

    • Kuidas külvata maitsetaimi? (video)

    • Maitsetaimed tervisele

      Ajaloost ilmneb maitse- ja ravimtaimede lahutamatu seos: esmalt kasutati paljusid taimi rituaalidel, siis ravimitena ja alles viimases järjekorras toiduks. Ligikaudu aastast 1200 e.m.a pärinevad Egiptusest andmed piparmündi kohta. Vanimaks maitsetaimeks Euroopas peetakse köömnet. Antiikbotaanika ja ravimtaimede õpetuse rajas Aristotelese õpilane Theophrastos. Süstemaatiline ravim- ja maitsetaimede kasvatamine ning uurimine algas Rooma riigis. Meie ajaarvamise algul hakati köögivilju (maitse) ja...

    • Maitsetaimed toiduna

      Maitsetaimi oskuslikult kasutades võib kõige tavalisematest toiduainetest valmistada suurepäraseid ja seejuures uudse maitsega toite. Kindlaid ettekirjutusi ja reegleid maitsetaimede kasutamiseks pole, sest eelistused võivad olla vägagi erinevad. Oluline on, et hästimaitsestatud toidule võib lisada harjumuspärasest tunduvalt vähem soola ja teravamaitselisi pipraid. Maitsetaimi kasutatakse praegu rohkem kui kunagi varem. Purgi(paki)segude tarvitamine on mugav, kuid väga paljusid maitsetaimi saab edukalt...

    • Maitsetaimede kasvatamine aknalaual

      Vajalikud vahendid: potte, mulda, maitsetaimede seemneid   Täitke pott spetsiaalselt maitsetaimede kasvatamisesks mõeldud mullaga. Siluge mullapind siledaks ja kastke kergelt. Külvake seemned ja katke võimalikult õhukese mullakihiga. Asetage pott võimalikult valgesse ning sooja kohta. Paremaks niiskuse säilitamiseks idanemise perioodil võib katta poti valge paberiga. Kastke hommikuti pihustiga potti nii, et mulla pind oleks ühtlaselt niiske. Umbes nädal läheb idanemiseks. Paar nädalat pärast...

    • Maitsetaimede ravitoime

      Maitsetaimede kasulik mõju organismile on leidnud mitmekülgset kinnitust: nendega on võimalik anda toidule mitmekesiseid maitsevarjundeid ja ühtlasi toetada organismi talitlust. Paljude maade rahvameditsiinis on juba ammustest aegadest kasutatud antiseptiliste ja desinfitseerivate ainetena basiilikut, koriandrit, sellerit, lavendlit, rosmariini, küüslauku jt. Mitmed maitsetaimed sisaldavad fütontsiide, mille toime tundmisel on samuti pikk ajalugu. Eriti soovitav on maitsetaimede kasutamine...

    • Nõges on kevadel esimene energiaallikas

      Nõges on populaarne taimetoitlaste hulgas. Rahvatarkus õpetab, et nõges võtab väsimuse, kõhuvalu ja veepaistetuse, vähendab ja peatab verejooksu, taandab suhkruhaiguse nähte. Ammu on teada, et metsikult kasvavaid taimi tuleb kevadel toiduks kasutada toorelt, kuumtöötlemisel kaotavad nad toiteväärtusest, väheneb bioaktiivsus. Kui seda nõuab toidu valmistamise tehnoloogia (supid, vormiroad jne.), kuumutada lühiajaliselt. Toiduks kogutakse lehti nende tärkamisel, ravimiks ja kuivatamiseks...

    • Nõuandeid maitsetaimede kasvatamiseks

      Teadmised maitse- ja ravimtaimedest on peaaegu sama vanad, kui inimkond. Roomlaste ja misjonärmunkade kaudu sattusid paljude Vahemeremaade taimede seemned ja istikud üle Alpide, rikastades põhjapoolseid aedu. Hiljem lisandusid tänu ristiretkedele ka paljud idamaised liigid.  

    • Porrulauk

      Porrulauk (Allium porrum) on delikatessköögivili ja maitsejuurvili söögilaual. Peamiselt tarvitatakse maitsejuurviljana suppides ja lihatoitudes. Tema lehed on lailineaalsed, lamedad, alusel rendjad, sinakasrohelised, õied valkjad või roosakad. Tänapäeval kasvatatakse teda ka rohkesti Eestimaal. Kasvunõuded on samad, mis harilikul sibulal. Pika kasvuaja tõttu tuleb istikud katmikalal ette kasvatada. Koristatakse lõplikult oktoobris, öökülmad teda ei kahjusta. Talvel säilitatakse porrulauku...

    • Sibulad (video)

    • Spinat

      Spordiharrastajatele ja tervislike eluviiside järgijatele on hea abimees spinat. Kuna seles taimes leidub rohkesti B-, C- ja E-vitamiini, beetakarotiini, foolhapet ja rauda, aitab ta pärast pingutavat treeningut kiiresti taastada jõuvarud, tõstab toonust. Spinatit peab oskama kasutada. Salatid Kõige kasulikum on toores värske spinat ükskõik millise köögiviljaga. Et spinat pehmem oleks, võib ta mõneks ajaks kuuma vette pista. Supid Keetke juurvilja-, seene- või lihapuljong ning lisage sellesse 2...

    • Till maitse ja toidutaimena

      Maitsetaimena kasutatakse värskena, kuivatatult, soolatuna ja sügavkülmutatult. Sobib valmistada ka äädikahoidist ning õlitõmmist. Till on universaalne maitseaine ja võib kasutada pea alati koos teiste maitsetaimedega. Süüakse suvel toorelt salatite koosluses, valmistoitudele lisatakse serveerimisel (mitte keeta!) aroomi ja maitseomaduste säilitamiseks. Kuivatatud, soolatud ja sügavkülmutatud tilli lisatakse toidule 1-2 min enne keetmise lõppu. Purustatud seemneid on soovitav kasutada...

    • Till maitsetaimena

      Maitsetaimena kasutatakse tilli värskena, kuivatatult, soolatuna ja sügavkülmutatult. Sobib valmistada ka äädikahoidist ning õlitõmmist. Till on universaalne maitseaine ja teda võib kasutada alati koos teiste maitsetaimedega. Süüakse suvel toorelt salatites, valmistoitudele lisatakse serveerimisel (mitte keeta!) aroomi ja maitseomaduste säilitamiseks. Kuivatatud, soolatud ja sügavkülmutatud tilli lisatakse toidule 1-2 min enne keetmise lõppu. Purustatud tilli seemneid on soovitatakse kasutada...