T11212017

Last updateT, 23 Mai 2017 6pm

Metsmaasikad

Maailmas tuntakse umbes 50 liiki maasikaid, Eestis leidub metsikult kasvavaid maasikaliike kolm: metsmaasikas, muulukas ja kõrge maasikas. Metsmaasikas on meil väga tavaline taim. Aedmaasikaga võrreldes on nii metsmaasika viljad tugevama maitse ja lõhnaga, erinevusi on ka biokeemilises koostises. Metsiku suguvenna viljades on rohkem orgaanilisi happeid, pektiin-, mineraal-, aroom-, park- ning värvaineid. Vaatamata viljade väiksusele on metsmaasikas rohkesti ka mitmeid bioaktiivseid aineid. See on ka põhjus, miks metsmaasikas kuulub ravimtaimede hulka, aedmaasikat kasutatakse raviks harvemini. Raviotstarbel kasutatakse metsmaasikate õisi ja vilju, harvem lehti. Maasikaravi on näidustatud südametegevuse häirete, soolade ainevahetushäirete ja liigse ladestumise korral (erinevad kivitõved) ning vee kogunemisel organismi. Veel soovitatakse metsmaasikaid kui loodusravimit erinevate mao- ja soolehaiguste puhul, vererõhuprobleemide esinemisel ning kehvveresuse korral. Metsmaasikaid kasutatakse värskelt, kuivatatud viljadest tehakse teed või vesileotist. Arvestama peab aga seda, et kuivatatud viljade ravimõju kestab paar aastat. Metsmaasika teed ja vesileotised soodustavad higistamist, sest metsmaasikates on märkimisväärselt salitsüülhapet, millel on aspiriiniga analoogne toime. Lisaks eeltoodule tõstab maasikatee söögiisu, korrastab seedimist ja kiirendab organismi üldist ainevahetust. Rahvameditsiin hindab ka metsmaasika lehti ja seda eeskätt nende põletikuvastase toime pärast. Peenestatud metsmaasikalehti soovitatakse asetada aeglaselt paranevatele ja mädastele haavanditele, et kiirendada naha taastumist. Maasikate soodsat toimet nahale kasutab ka kosmeetika. Viljalihast valmistatud näomaskid pehmendavad nahka ja aitavad pigmendilaikude ning ketenduse korral. Meeles peab pidama aga seda, et maasikaravi on vastunäidustatud allergilistele inimestele. Paljud ei saa maasikaid süüa, sest nahale tekib punetus ja lööve. On ka nii ülitundlikke inimesi, kes ei talu isegi maasikate lõhna.

 

Allikas: Terviseleht, Urmas Kokassaar