R11242017

Last updateT, 23 Mai 2017 6pm

Porrulauk

Porrulauk (Allium porrum) on delikatessköögivili ja maitsejuurvili söögilaual. Peamiselt tarvitatakse maitsejuurviljana suppides ja lihatoitudes. Tema lehed on lailineaalsed, lamedad, alusel rendjad, sinakasrohelised, õied valkjad või roosakad. Tänapäeval kasvatatakse teda ka rohkesti Eestimaal. Kasvunõuded on samad, mis harilikul sibulal. Pika kasvuaja tõttu tuleb istikud katmikalal ette kasvatada. Koristatakse lõplikult oktoobris, öökülmad teda ei kahjusta. Talvel säilitatakse porrulauku keldris niiskesse liiva istutatult, kuid teda võib jätta ka kasvukohale ja kevadel tarvitada varajase köögiviljana. Maitseomadustelt sarnaneb sibulaga, kuid maitse on tunduvalt mahedam. Porrulaugu kõige väärtuslikum ja maitsvam osa on lehetuppedest moodustuv õrn ebavars koos sibulaga. Tarvitatakse ka noori, rohelisi lehti kohe värskena või talveks soolatuna.

Soovitan jällegi valmistada segu erinevatest taimedest, et maitsestada suppe, kastmeid ja hautatud toite (nt porrulauk, porgand, sellerilehed ja -juured, petersellilehed ja -juured, sibul).

Porrulaugu vitamiinisisaldus ei ole eriti suur, kuid leidub rikkalikult mineraalaineid. Dieetiliselt seisukohalt on olulised väävlit sisaldavad eeterlikud õlid, mistõttu porrulaugul on söögiisu tekitav ja seedimist soodustav toime.

Porrulaugust võib valmistada iseseisvaid toite aga ka koos teistega kombineeritult. Levinum kasutusala on hautised, eriti kapsatoitudes. Sobib kapsapirukatesse, -suppidesse, -vormiroogadesse ja -hautistesse. Loomulikult võib tast valmistada suppi ka iseseisvana ja teha toorsalatit.

Porrulaugu-õunasalat

1 porrulauk, 1 õun, 75 g kohupiima ja veidi vedeldamiseks piima, valget pipart, sinepit, soola või maitsetaimi (koriander).

Porrulauk sobib pirukatäidiseks iseseisvalt või mõne muu köögivilja või tangainega koos.

Porrulaugu-riisipirukas

Muretaigen: 200 g nisujahu, 90 g võid (küpsetusmargariin), 100 ml petti; maitseks jahvatatud koriandrit, soola, suhkrut.

Kate: 70-80 g porrulauku, 80 g riisi, 1-2 spl lahjat kohupiima, 150 g riivitud teravamaitselist juustu; maitseks jahvatatud köömned, aedliivateed, muskaatpähklit, paprikat, soola.

Selleks valmistatakse muretaigen tavalisel viisil, hoitakse pool tundi külmas ja seejärel rullitakse ning asetatakse rasvaga määritud vormi (taigna ääri veidi tõstetakse). Eelküpsetatakse umbes 10 minutit 200C juures.

Riis keedetakse, jahutatakse. Porrulauk poolitatakse pikuti ja ribastatakse, hautatakse õlis ja mees (köömnetega), lisatakse riis ja kohupiim, maitsestatakse ja segatakse osa riivjuustuga. Segu lisatakse pooleldi küpsetatud alusele ja küpsetatakse veel 20 min 200oC juures. 10 min enne küpsetusaja lõppu puistatakse peale ülejäänud riivjuust.

 

Allikas: Terviseleht, Aive Luigela