Kuigi enamus idusid tarvitatakse toorelt, siis ubade, läätsede ja kikerherneste idusid tuleks  enne tarvitamist keeta. Keeda ube ja kikerherned ca 5-8 minutit ning läätsi 2-3 minutit.

 Kuidas saada idusid?

Vajaminevad vahendid: klaaspurk mahtuvusega 1 liiter, kummirõngas, alustass, marli, seemned

Võtke klaaspurk ja pange sinna kuni ¼ purgitäit seemneid. Loputage seemneid hoolikalt jooksva vee all. Lisage õhtul klaaspurki vett nii, et vesi moodustaks ¾ osa ja idud ¼ osa. Katke purk marli ja kummirõngaga. 
Hommikul kallage vesi ära. Loptutage seemneid puhta veega ja keerake purk tagurpidi alustassile nii, et üleliigne vesi saaks ära nõrguda.

Idandeid tuleks loputada leige veega ca 2 korda päevas. Marlit ei ole loputamise ajaks vaja eemaldada. Pärast lseemnete loputamist keerake purk taaskord tagurpidi. On oluline, et seemned oleksid niisked kogu idanemisperioodi vältel.

Esimesed 2-3 päeva tuleks idandeid hoida pimedas, kuni ilmuvad idulehed. Hiljem võib idandeid hoida päevavalguse käes, kuid vältida tuleks otsest päikesevalgust. Parim idanemistemperatuur on 21-22 °C.

Idud on söömiskõlbulikud kui idulehed on läinud roheliseks ja on vähemalt 2-3 cm pikkused. Idusid saab säilitada külmkapis suletud anumas umbes nädala.

 

Joomla SEF URLs by Artio

Enimloetud artiklid antud kategoorias

Raviteed

Piparmünt on üks vanemaid kultuurtaimi. Piparmündi kodumaaks peetakse Hiinat. Tänaseks on inglased piparmündi suurimad kultiveerijad ja tarbijad. Ravimtaimeks teevad piparmündi tema eeterlikud õlid, millest...

Loe edasi

Ravimtaimed

Saialill pole mitte ilutaim, vaid ka ravim ja maitsetaim. Pole teada täpselt, kus on tema kodumaa, igal juhul levinud taim Hiinas, Ladina-Ameerikas, Kreekas, Brasiilias, Indias ja loomulikult levinud ammugi üle maailma. Ta avab oma...

Loe edasi

Viljapuude hooldus

Viljapuu- ja marjaaias on sitikaid satikaid tegutsemas nii palju, et silme eest läheb kirjuks. Kõike neid ei saa teada tunda, aga kõiki neid saame oma taimedest eemal hoida. Kõige olulisem on taime üldine heaolu...

Loe edasi

Maitsetaimed

Teadmised maitse- ja ravimtaimedest on peaaegu sama vanad, kui inimkond. Roomlaste ja misjonärmunkade kaudu sattusid paljude Vahemeremaade taimede seemned ja istikud üle Alpide, rikastades põhjapoolseid aedu. Hiljem...

Loe edasi

Kõik antud kategooria artiklid

  • Idandamine
    • Mida ja kuidas idandada?

      Idudest saab meie organism täisväärtuslikku ja vitamiinirikast toitu ning Iiudes sisalduv energia on  eriti kasulik pimedal talveajal. Idandamiseks sobivad kemikaalidega töötlemata seemned. Näiteks: mungoa, aedoa, läätse, lutserni, kõrvitsa, päevalille, salati, rukola, redise, jt. seemned. Samuti võib idandada teravilja. Näiteks: maisi, nisu, tatart, kaera ja rukist.