Pilt küüslaugust.Küüslaugu kodumaaks peetakse Indiat, kus seda ravim- ja toidutaime kasutatakse 47 haiguse raviks, alates pahaloomuliste kasvajatega ja lõpetades nohuga.

Vanad kreeklased nimetasid küüslauku haisvaks roosiks ja rõhutasid tema tähtsust mehe mehisuse säilitajana. Saksamaal ja Siberis on peetud küüslauku üheks tõhusamaks düsenteeria- ja tüüfusetekitajate eemalepeletajaks. Hiinas raviti küüslauguga hingamiselundite, südame- ja vereringehaigusi, seedeelundite ja menstruatsioonihäireid. Venemaal peeti küüslauku heaks podagra ja kivitõve ravimiks, temaga aeti välja naaskelsabasid. Jaapanlased on leidnud, et küüslauk tugevdab immuunsüsteemi ja ergutab sugunäärmete tegevust.

Küüslauk kasvab pea kõikjal, ta tahab viljarikast pinnast ja päikesepaistelist kasvukohta. Võib kasvada kuni 60cm kõrguseks, tal on ühise kuivsoomusega ümbritsetud ja tütarsibulatest koosnev liitsibul (on ka teisi vorme).

Küüslaugust kasutatakse mitte üksnes mugulat vaid ka rohelisi varsi, mis on samuti maitse- ja ravimtaimeks. Aednikud ei soovita neid ära võtta (üksnes õisikuvars), vaid siduda varred kokku. Tihti istutatakse küüslaugud paarikaupa, et siduda varred kokku tugevuse tagamiseks. Küüslauk vajab pikka kasvuaega - selles peitubki tema kasvatamise ainuke probleem. Soovitatakse küüned eelnevalt juba idandada ja panna maha märtsis-aprillis, kui maa on veel niiske. Kevadised öökülmad küüslaugu võrseid ei kahjusta. Hoiustada tuleks neid talvel jahedas ruumis, siis arenevad järgmisel aastal suuremad mugulad. Seemne hoidmine peaks aset leidma 2-6oC juures. Küüslauk on pikapäeva kasvutaim, eelistab päikesepaistelist kohta. On ka niiskuselembeline, mistõttu vajab täiendavat kastmist, eriti arenguperioodil.

Biokeemiline kooslus

Küüslaugus leidub 0,3% väävlit sisaldavat lõhnata ainet alliini, mis mugula peenestamisel laguneb ensüümide toimel kiiresti spetsiifilise lõhnaga allitsiiniks, väga tugeva bakteritsiidse toimega lenduvaks antibiootikumiks. Peale selle sisaldab küüslauk 0,4% sulfiididest koosnevat lenduvat õli, fütosteriine, kuni 10mg% C-vitamiini ja B-grupi vitamiine, süsivesikuid, tärklist, inuliini, fruktoosi, orgaanilisi happeid, mikroelemente. Küüslaugu fütontsiidid on tugevamad sibulast, säilitab oma bakteritsiidsed omadused ja aktiivsuse pikka aega, hävitab paljusid mikroobe.

Küüslauk kui ravim

Meie rahvameditsiinis tuntakse küüslauku kui üldise enesetunde parandajat, südame tugevdajat, vererõhu korrastajat ning sooltetegevuse parandajat (eriti lihatoitude söömisel). Küüslaugu väärt omadusi ei ole teadusmeditsiin ümber lükanud, vaid aina kinnitanud. Mikroelemendid seleen ja germaanium suurendavad südamelihase jõudlust. Lenduv fütontsiid allitsiin ja mikroelemendid stimuleerivad immuunsüsteemi tegevust ning mõjuvad hormonaalsüsteemile, mis tagab küüslaugu antibakteriaalse ja kasvajatevastase toime. Et küüslauk omastatakse kiirelt ja ta püsib organismis suhteliselt kaua, piisab 1-2 küünest päevas. Küüslaugu tugevat lehka vähendavad soe piim, koor, majonees, sidruniviil, peterselli- või sellerileht. Kui kasutatakse toorena, siis kindlasti söögi alla, lõhn kaob kiirelt.

Neil, kel kõrge kolesteroolisisaldus veres, tuleks iga päev toorena süüa 2-3 küünt. Viimasel ajal on üha rohkem hakatud rääkima küüslaugust kui vahivastasest ravimist; teadlased tegelevad selle probleemiga üsna aktiivselt. Katsed on näidanud, et küüslaugu pidev söömine hoiab ära veresoonte lupjumise ja soodustab põie-, neeru- ja sapiliiva ning sapikivide lagunemist, puhastab verd kahjulikest ainevahetusjääkidest.

Küüslaugu tinktuur

Võetakse 80 g küüslauku ja pannakse peenestatult 200 g viina sisse. Tarvitatakse 10 tilka korraga 2-3 korda päevas enne sööki. See tinktuur vähendab sooltes gaase ning sobib reuma, podagra, neerukivide ja kusepõiekivide korral.

Võetakse 0,5 kg mett, sellesse peenestatakse 250 g küüslauku, 250 g sibulat, 250 g mädarõigast ning 250 g jõhvikaid. Segu hoitakse külmikus 3 päeva. Seejärel tarvitatakse söögi juurde 1-2 spl päevas. Segu sobib ateroskleroosi vastu, bronhiidi, kopsupõletiku, gripi perioodil, üldise nõrkuse ja kehvveresuse korral.

Vana Tiibeti õpetus

Võetakse 5 keskmist küüslauku ja riivitakse, valatakse peale 0,5 l viina, lastakse 7-8 ööpäeva pimedas soojas kohas seista. Tinktuuri võetakse 1/2 tl 3 korda päevas. On veel teinegi õpetus, kus võetakse 350 g küüslauku, peenestatakse, pressitakse puulusikaga mahl välja ja ühendatakse see 200 g 96% piiritusega. Nõu suletakse õhukindlalt ja lastakse seista külmas pimedas kohas 10 päeva. Seejärel kurnatakse. 2-3 päeva pärast alustatakse ravi. Juuakse tilkadena külma piimaga (50 g) 1 tund enne sööki.

            Hommik         Lõuna                Õhtu

1.päev 1 tilk              2 tilka              3 tilka

2.päev 4 tilka            5 tilka              6 tilka

3.päev 7 tilka            8 tilka              9 tilka

4.päev 10 tilka          11 tilka            12 tilka

5.päev 13 tilka          14 tilka            15 tilka

6.päev 15 tilka          14 tilka            13 tilka

7.päev 12 tilka          11 tilka            10 tilka

8.päev 9 tilka            8 tilka             7 tilka

9.päev 6 tilka            5 tilka             4 tilka

10.päev 3 tilka          2 tilka             1 tilk

Järgmisest päevast alates juuakse 25 tilka 3 korda päevas. Selle mõju on väga tugev. Kõrvaldab rasvakogumid, paraneb ainevahetus, parandab stenokardia, skleroosi, kõrvaldab kasvajaid. Kaob peakohin, paraneb nägemine, organism nooreneb. Sellist protseduuri võib teha 5 a vahega.

Farmaatsiatööstus väljastab mitmesuguseid tinktuure ja tablette küüslauguga. Enne nende kasutamist tuleb konsulteerida arstiga. Vastunäidustatud on toore küüslaugu söömine pankrease põletiku ja neeruhaiguse puhul. On inimesi, enamasti mao kõrghappesusega, kes ei saa küüslauku kasutada toorena, siis vägisi ei tasukski seda teha - süüa üksnes toidus.

Küüslauku võib ravi eesmärgil kombineerida ka teiste ravimtaimedega nagu nt 3 osa küüslauku, 3 osa viirpuu marju, 3 osa viirpuu õisi, 3 osa põldosi, 4 osa raudrohtu, 1 osa arnikat.

1 tl segu 200 ml keeva vee kohta keedetakse 6-8 tundi, kurnatakse ja juuakse 1/4 klaasi 4 korda päevas 30 minutit enne sööki.

Tõhus vahend hüpertoonia ravil.

Küüslauk toiduks

Maitseainena kasutatakse küüslauku väikeses koguses kas värskelt või kuivatatult, soojadele toitudele peeneks lõigatult (võib eelnevalt õlis praadida).

Võib teha ka õlitõmmise. Selleks pannakse küüslaugu küüned õlisse ja kuumutatakse sooja vee vannil suletud klaasnõus umbes 2 t või lastakse soojas kohas tõmmata 2 ööpäeva. Siis pannakse külmkappi, kust aromaatset õli saab kasutada toitude maitsestamiseks. Samuti võib teha ka äädika ekstrakti küüslauguga. Äädikat kasutatakse salatite maitsestamisel.

Küüslauguga võib maitsestada kala-, liha-, vorsti- ja segasalateid. Roheliste ja puuviljasalatite puhul lõigatakse küüs pooleks ja hõõrutakse sellega salatikaussi - küüslaugu hõng muudab salati pikantseks. Küüslauku võib lisada kõikidele soolastele suppidele ja ühepajatoitudele, liharoogadele, vorstidele, marineeritavaile ja hapendatavaile kurkidele. Tänapäeval paljudes söögikohtades laudadele asetatud küüslaugusool. Kodudes võiks olla alati käepärane punapeedi-küüslaugu salat (ka koos porgandiga). Seda salatit on meeldiv kasutada võileivakattena või prae lisandiks.

Punapeedi-küüslaugu salat

1 keskmise riivitud toore või kergelt keedetud peedi kohta võetakse 2-3 küünt riivitud küüslauku, maitsestatakse sidrunhappe ja suhkruga. Tarvitamisel võib lisada majoneesi või hapukoort.

Kõik köögivilja hoidised vajavad küüslauku, eriti aga ketðupid, letðod - lisatakse nende valmimise lõpus aroomi säilitamiseks.

Ärgem unustagem küüslauku lisamast ahjukartulitele, see annab väga pikantse maitse. Selleks pintseldatakse õli ja purustatud küüslauk kartulitele, kuhu võib lisada veel paprikat.

Küüslaugusupp

20 küüslauguküünt, 2 spl võid, 800 ml puljongit, 4 muna, 2 spl õli, soola, musta pipart, muskaatpähklit, 4 viilu nisuleiba.

Küüslauguüüned kuumutatakse potis, kallatakse peale leem ja maitsestatakse soola, musta pipra ja muskaatpähkliga. Keeta umbes 1 t ja siis kurnatakse või surutakse läbi sõela. Pott pannakse pliidile ja segatakse juurde lahtiklopitud munakollase ja õli segu (lisatud 1 kl suppi ning seejärel ühendatakse kogu hulgaga). Suppi ei keedeta enam läbi, üksnes kuumutatakse muna tihenemiseni. Lauale andmisel pannakse võiga praetud leivad kas taldriku põhja või serveeritakse eraldi taldrikul.

 

Allikas: Terviseleht, Aive Luigela

Joomla SEF URLs by Artio

Tervist ja elustiili puudutavad küsimused on need, mis Elustiili & vaba aja kategoorias käsitlemist leiavad. Siit leiate nõuandeid enda tervise eest hoole kandmisest, toitumisest, rahvameditsiinist, hobidest ning hea tervise...

Loe edasi

Säästva elustiili portaal Bioneer.ee on koostanud mahuka ja põhjaliku prügi sorteerimise juhendi.   Lae juhend alla siit.

Loe edasi

On palju haigusi, mida on võimalik teesegudega leevendada. Fütoteraapia algab taimede korjamisega. Võib-olla vanad ja teada tõed, aga ikkagi tuleks üle korrata. Taimi tuleks korjata kuiva ilmaga, pärast...

Loe edasi

Kõik antud kategooria artiklid

  • Rahvameditsiin
    • Aedsalvei

      Üks legendaarsemaid maitsetaimi on salvei. Vanade roomlaste ütlus: miks peaks inimene surema, kui ta aias kasvab salvei? Kehtib ka meie päevil. Keskajal usuti, et tass salveiteed suurendab sümpaatiat ja armastust inimeste vahel. Aedsalvei, mida tarvitatakse maitse- ja ravimtaimena, pärineb Vahemeremaadest. Salveid tuntakse 500 eri liiki, nende hulgas on palju ka dekoratiivtaimi. Meie tingimustes kasvab salvei hästi päikesepaistelises heas mullas, kuid talveks tuleb korralikult kinni katta või...

    • Aroonia alandab vererõhku

      Aroonia on teiste taimede hulgas väljapaistev oma suure P-vitamiini ja joodi kontsentratsiooni poolest. Marjad sisaldavad ka C-, A- ja vähesel määral B2-vitamiini. Arooniat soovitatakse kui vitamiini allikat ja õhupuhastajat, sest ta eritab fütontsiide. Aroonia marjadel, kui neid hoida jääkapis või külmutatult, on vitamiinikaod minimaalsed. Hoides õhukese kihina pimedas ja jahedas paigas, mille temperatuur on +5oC, säilivad arooniamarjad värskena isegi paar kuud. Raviomadused on värsketel viljadel...

    • Aspiriin marjades

      Üks aspiriinitablett päevas võib ära hoida käigud kardioloogi juurde - nii kaitseb ta südant. Kuid mida me teame aspiriinitaolistest ainetest, mida nimetatakse salitsülaatideks, toidus? Salitsülaadid, mida kasutatakse aspiriini valmistamiseks, esinevad looduslikult mõnedes puuviljades, vürtsides ja mujal toidus. Kuna aspiriin aitab ära hoida südameatakke, tundsid uurijad huvi, kas salitsülaadid meie toidus võivad ka neid takistada. Nad leidsid sõltuvuse 10aastast perioodi vaadeldes - alates...

    • Harilik lodjapuu toiduks ja terviseks

      Elias Lönnrot kirjutas lodjapuu kohta: "Võsa piibuvarreks, puu töövahendiks. Vilju söövad püü ning teised linnud; neist valmistatakse nii äädikat kui ka põletatud viina. Külmunult kaotab oma paha maitse ning kõlbab inimestel jahuga segatult ja leivaks valmistatult süüa. Taime kasutatakse ka värvimiseks." Lodjapuu kasvab puisniitudel, sega- ja lodumetsades, ilutaimena ka aedades ja parkides. Aedades kasvatatakse sageli lodjapuu keraõisikulist vormi, nn lumepalli. Lodjapuu on põõsas või umbes 5...

    • Hobukastan

      Need, kellel on nõrgad veenid, muutub lühiajalinegi seismine vaevaliseks. Hobukastani viljad ehk rahvasuus kastanimunad sisaldavad ainet, mis leevendab seda vaevust. 1966.a avaldas Inglise ajakiri Lancet Heidelbergi ülikooli kliiniku uurimuse tulemuse kastanimunade ravitoime kohta. Katsetati 240 veenihaigega. 12 nädala jooksul said haiged iga päev hobukastani ekstrakti tablette. Märgati, et veenide volüümid vähenesid jalgadel. Ravimi toime oli sarnane vastavaotstarbeliste ravisukkade omale....

    • Jõhvikas leevendab tervisehädasid

      Jõhvikad ehk kuremarjad on kõige väärtuslikumad täisvalminult, oktoobris korjatuna. Pooltoorena korjatult ja järelvalmima jäetult on nende väärtus madal. Marjad sisaldavad kuni 10% suhkruid, orgaanilisi happeid, C- ja K-vitamiini, pektiin- ja parkaineid, mikroelemente, karotiini jm. Jõhvikad seisavad hästi külmutatult või külmas keedetud vees. Neljakraadises vees säilib marja väärtosa poole aasta vältel, läbi paksu marjamahla pestakse välja vaid teisejärgulisi olluseid, samuti saab neid hoida...

    • Kuusevaik loodusravis

      Meie esivanemad hindasid tõhusa loodusliku ravivahendina kuusevaiku. Orgaanilistest ühenditest langeb kuusevaigus enamus (50...70%) vaikainetele, tunduvalt vähem leidub tärpentini, alkohole ja eeterlikke õlisid, mineraalühenditest on vaigus rohkesti vett ning mitmesuguseid sooli. Puiduvaikude värvus muutub helekollasest tumepruunini, olekult on nad kas kleepjad vedelikud või tahked ained. Vaikudel puudub kindel sulamistemperatuur. Näiteks kuusevaigud sulavad temperatuurivahemikus 90...100 o C....

    • Küüslauk

      Meie rahvameditsiin tunnistab küüslauku kui üldise enesetunde parandajat, südame tugevdajat, vererõhu korrastajat ning soolte tegevuse parandajat. Küüslauguga ravitakse hingamiselundeid, podagrat, pahaloomulist kasvajat jne. Küüslaugu väärtomadusi tunnistab teadusmeditsiin kui immuunsüsteemi tugevdajat, hormonaalsüsteemi parandajat, antibakteriaalset toimet, kasvajatevastast toimet jne. Küüslauk kuulub tugevate maitseköögiviljade hulka ja eestlane on teda toidus ikka kasutanud...

    • Küüslauk kui väärtuslik tervisetugevdaja

      Sügisest kevadeni oleme pahatihti külmetushaigustega kimpus. Sageli leiab sellistel puhkudel abi küüslaugust. Küüslauk sisaldab rohkesti eeterlikke õlisid ja bakterivastaseid toimeaineid. Turul saadaolevates küüslaugutablettides puudub küüslaugu peamine toimeaine – allitsiin. Seetõttu on parem tarvitada värsket küüslauku või küüslaugutinktuuri. Küüslaugutinktuur Haki umbes 250g küüslauguküüsi Vala peale 1l viina Hoia 1-2 nädalat soojas toas, pudelit aeg-ajalt loksutades. Kurna tinktuur teise...

    • Küüslauk ravib 47 haigust

      Küüslaugu kodumaaks peetakse Indiat, kus seda ravim- ja toidutaime kasutatakse 47 haiguse raviks, alates pahaloomuliste kasvajatega ja lõpetades nohuga. Vanad kreeklased nimetasid küüslauku haisvaks roosiks ja rõhutasid tema tähtsust mehe mehisuse säilitajana. Saksamaal ja Siberis on peetud küüslauku üheks tõhusamaks düsenteeria- ja tüüfusetekitajate eemalepeletajaks. Hiinas raviti küüslauguga hingamiselundite, südame- ja vereringehaigusi, seedeelundite ja menstruatsioonihäireid. Venemaal peeti...

    • Laps ja külmetushaigused

      Sageli suhtutakse haiguste korral lastesse kui väikestesse täiskasvanutesse. Külmetumisel antakse neile samu ravimeid, mida täiskasvanud ise harjunud kasutama või mida ise kunagi tarvitanud. Kui tegemist on kuuma meepiima, pärnaõite vm taolisega, pole kahju karta. Paraku on meil registreeritud ravimeist vaid viiendik tunnistatud sobivaiks ka lastele. On ju moodsad ravimid läbinud kallid ja keerulised ohutust tõestavad katsetused. Kuna lasteravimite testimine on palju kulukam, siis on enamus...

    • Laukude pere toob tervist

      Laukude (Allium) perekonda kuuluvad mitmeaastased risttolmlejad rohttaimed liilialiste sugukonnast. Neil on lihtne (harilik sibul, porrulauk) või liitunud sibul (küüslauk, pärlsibul). Kõigil laukudel on tugev, väävlit sisaldavatest eeterlikest õlidest johtuv spetsiifiline lõhn ja glükosiidide rohkusest tulenev kibe maitse. Laukude tugevat bakteritsiidsust seostatakse alliini toimega, pisaraid kutsub esile S-propenüülsulfohape. Enamik lauke sisaldab rohkesti C-vitamiini. Lauke kasutati...

    • Looduslike vahenditega nohu vastu

      Talve saabumisel hakkab kimbutama nohu. Ravimata nohu võib tekitada mitmesuguseid tervisehäireid, seetõttu tuleks valida ravimeid, mis ei kõrvalda ainult turset, vaid ravivad ka nina limanahka. Enamasti on tegemist nn infektsioosse nohuga, mida tekitavad viirused või bakterid ning sellega ollakse kõige sagedamini hädas külma-niiske ilmaga. Kuidas tekib infektsioosne nohu? Viiruse või bakteri sattumisel nina limanahale tekib põletik, nina limanahk paisub, veresooned laienevad ning eraldub...

    • Looduslikud õliravimid

      Looduslik õliravimeetod aitab tugevdada immuunsüsteemi ja haiguskoldeid organismis ennetada. Raviõli saab edukalt valmistada ka kodus.Õliravis kasutatakse kahte sorti õlisid: aroomiteraapilisi ja raviürtidel põhinevaid. Iga poest ostetud toiduõli raviõliks ei sobi, küll aga leidub aroomipoes ja apteegis linaseemneõli, kalamaksaõli, sojaõli, Kreeka pähkli õli ja datliõli, mida võib kasutada nii sees- kui välispidiselt. Igale raviõlile võib ürte või muid lisandeid soovi korral ise juurde panna.   Raviõli...

    • Maitsetaimed rahustavad, tõstavad söögiisu..

      Fütoteraapias, s.o taimravis kasutatakse enamasti mitme taime segust valmistatud teesid, tinktuure, hautisi vm ravimvorme. Söögiisu aitab tõsta nt koirohi, ainevahetust ergutab aed- ja haraputk, rasva ainevahetust soodustavad iisop ja tüümian, millest teeme juttu eraldi iga taime puhul. Soolavaese või -vaba dieedi puhul on sobivaimad piparrohi, majoraan, basiilik, tüümian. Hästi sobivad ka seller ja till, eriti nende seemned. Seedehäiretel on head piparmünt ja salvei, puhituse korral köömen,...

    • Mesi - ravim ja maius ühes purgis

      Mett jahiti ja tarvitati juba ürgajal. Manalarännakule kaasa pandud vilja- ja kullaanumate kõrval seisid Egiptuse ülikute hauakambrites ka meepotid. Taruvaik oli ammustel aegadel muumiate balsameerimisel asendamatu. Vaha, õietolmu, mesilasmürki ja mesilasema toitepiima on osatud kasutada ja hinnata aastatuhandeid. Ka Eestis tegeldi mesindusega juba muinasajal. Tänapäeval on mesiniku amet haruldane, hea mesi otsitud ja kallis. Sadu aastaid oli mesi inimestele ainsaks kättesaadavaks magusaks...

    • Mesi ja tervis

      Geoloogide andmeil elasid mesilased maal juba miljoneid aastaid tagasi. Mesilane kodustati arvatavasti V-III aastatuhandel e.m.a. Kõige varasematel aegadel oli mesi inimesele põhitoidus. Enne suhkru kasutuseletulekut oli mesi ainus magus toiduaine ja maiustus. Ka hilisematel aegadel on mett hinnatud kui väärtuslikku toiduainet. Teda on tarvitatud värskelt, kuid kasutatud ka viina, likööri, siirupi, äädika jt valmistamiseks. Kondiitritoodetesse lisatakse mett magusa maitse ja aromaatsuse...

    • Mesi on elurohi

      Mesi on kõrge väärtusega, magusatest toiduainetest parim. Mees olevatest suhkrutest umbes 90% on lihtsuhkrud, seetõttu omastab organism mett kergesti. Ta soodustab rasvade kasutamist ja väldib kahjulikke ðlakkide teket. Mee söömine ei koorma organismi seedenäärmeid nagu suhkru söömine. Mee tarbimisel ei teki luude hõrenemise ja hammaste lagunemise ohtu, mis on suhkru puhul tõenäoline. Inimesed, kes pidevalt tarvitavad mett, on tugevad, reipad ja vähem vastuvõtlikud haigustele. Mesi on...

    • Mesilasvahal on mitu palet

      Augustis on võimalik nautida kärjemett. Tavaliselt pööravad inimesed tähelepanu vaid meele, võttes vahast kärgi kui kohustuslikku pakendit. Tegelikult koosneb mesilasvaha paljudest inimesele kasulikest ühenditest. Kodumesilaste "vahatööstus" paikneb tagakeha alaküljel. Seal on heledad laigud, mida nimetatakse vahapeegliteks. Vahanäärmed on ainult töömesilastel, kuid nendegi vahasünteesi võimetel on piirid. Sünteesitud vaha voolab läbi pooride ja hangub vahapeeglite taskutes plaatidena....

    • Metsmaasikad

      Maailmas tuntakse umbes 50 liiki maasikaid, Eestis leidub metsikult kasvavaid maasikaliike kolm: metsmaasikas, muulukas ja kõrge maasikas. Metsmaasikas on meil väga tavaline taim. Aedmaasikaga võrreldes on nii metsmaasika viljad tugevama maitse ja lõhnaga, erinevusi on ka biokeemilises koostises. Metsiku suguvenna viljades on rohkem orgaanilisi happeid, pektiin-, mineraal-, aroom-, park- ning värvaineid. Vaatamata viljade väiksusele on metsmaasikas rohkesti ka mitmeid bioaktiivseid aineid. See...

    • Päevalill

      Ravimtaimena kasutatakse päevalille keelõisi, lehti ja valminud seemneid. Lehtedes on karotiini, valku, flavonoide ja orgaanilisi happeid, õites on flavoonglükosiide, antotsüaane, koliini, betaiini, mõruainet, fenoolkarboksüülhapet ja alkohole. Seemnetes on rasvõli, valke, süsivesikuid, parkaineid, karotinoide, sidrun- ja viinhapet. Päevalillepreparaadid lõdvestavad siseelundite silelihaseid, alandavad kehatemperatuuri, äratavad isu ja neil on rögalahtistav toime. Neid kasutatakse malaaria ja...

    • Pihlakas ravimina

      Pihlakas on põhjamaa suur kingitus, sest ta on siin kõige külmakindlam vitamiinirikaste viljadega puu. Rahvameditsiinis kasutatakse tema õisi ja marju (värskelt, kuivatatult, külmutatult), vähem lehti. Enne marjade kuivatamist oleks marju soovitav hoida õues külma käes 1 ööpäev ja kuivatada seejärel 40-60oC juures praeahjus või kuivatis. Marjad säilitavad raviomadused 2 aastat. Marju korjatakse täisküpsusel, esimeste külmade saabumisel, sest marja maitse muutub külmade tulekul magusamaks,...

    • Põdrakanep

      Ahtaleheline põdrakanep (chamaenerion angustifolium) kasvab raiesmikel, põlendikul, metsasihil, hõredas metsas, metsaservas, nõmmel, kraavikaldal, teeääres ja mujal. Silma hakkab ta pika (kuni 40 cm) roosakaslilla õisikuga. Taim õitseb juunist septembrini. Kui küllaldane õhu- ja mullaniiskus on õieküünla nektariks teinud, on ta mesilastele hea korjetaim. Põdrakanepi mesi on maitsev ja hinnatud. Mitmekülgsete omadustega taime tumerohelised, vahelduva asetusega lehed meenutavad paju omi. Juured on...

    • Punased viinapuulehed aitavad veenilaiendite vastu

      Päev läbi jalgadel seista ja siiski vähe liikuda: see on paljude tänapäeva elukutsete puuduseks. Parimatki kavatsused pärast tööd regulaarselt sporti teha või lihtsalt vabas õhus liikuda takerduvad sageli mugavasse tugitooli teleri ees. Tulemuseks on aga juba noores eas ilmnevad veenilaiendid. Sinakaslilladesse veeniprobleemidessepeaks suhtuma tõsiselt, ja mitte ainult kosmeetilisest, vaid eelkõige just tervislikest põhjustest tulenevalt. Kestev istumine või seismine on veenidele suureks...

    • Ravimtaimed on looduse kingitused

      Keemia võidukäik on tänapäevaks kahandanud rahvameditsiini tarkusi ja loonud head, tugeva toimega ravimid. Kuigi need rohud on efektiivsed, kaasnevad nende tarvitamisega ohud. Näiteks aitavad arstiravimid meil korda teha südame, kuid rohtude kõrvalmõju tõttu võib saada kannatada magu. Siin tulebki appi rahvameditsiin. Kas iga haiguse jaoks on looduses tõepoolest olemas taim? Kindlasti on. Tarvis vaid teada, milline ja just see õige looduses ringi käies üles otsida. Vana tõde on, et parim...

    • Rukkilill ravimtaimena

      Rukkilill, Eesti rahvuslill, kasvab umbrohuna talirukkis ja -nisus, harvemini teistes viljades ja ka jäätmaadel. Rukkilill on igivana ravimtaim. Ravimina kasutatakse täiesti lahti läinud korvõisikut. Peab arvestama, et päikese käes kuivatatult kaotab droog oma väärtuse. Rukkililleõites on antotsüaane, kumariini, glükosiide, saponiine, steriine, valke, parkaineid, karotiini ja C-vitamiini. Rukkilillepreparaatidel on kuse-, sapi- ja higieritust ergutav, palavikku alandav, põletikuvastane,...

    • Saialill

      Saialill pole mitte ilutaim, vaid ka ravim ja maitsetaim. Pole teada täpselt, kus on tema kodumaa, igal juhul levinud taim Hiinas, Ladina-Ameerikas, Kreekas, Brasiilias, Indias ja loomulikult levinud ammugi üle maailma. Ta avab oma õie kõikjal, kus paistab päike. On muutunud ülipopulaarseks rahvameditsiinis. Senised uurimistulemused näitavad, et saialill sisaldab triterpeenglükosiide, lima- ja valkaineid, flavonoide, saponiine, joodi, vitamiinidest karotinoide. Sellise koosluse tõttu on...

    • Salvei ravimtaimena (video)

    • Sidrun ravib haigusi

      Sidrunimahl aitab ära hoida podagrahoogusid. Kui maohappesus lubab, võiks pärast sööki juua ühe värskelt pressitud sidrunimahla klaasi leige veega. Paradontoosi korral tuleks teha suuloputusi värskelt pressitud sidrunimahlaga (minuti jooksul). Sidrunimahl tapab baktereid, hape lahustab hambakivi ja tugevdab igemeid. Reumaatiliste haiguste korral võib määrida valutavaid kohti sidruniõliga - see aitab pidurdada põletikku ja leevendab valu. Samas peaks jooma raviteed sidruniga - võtke segu...

    • Soola kasutamine rahvameditsiinis

      Soola sordid erinevad üksteisest naatriumkloriidi- ja lahustumatute lisandite poolest. Madalama sordi sool sisaldab rohkem lahustumatuid osi. Müügil on aga ka veel jodeeritud sool (vähese joodisisaldusega), mida soovitatakse tarvitada joodivaestes maakohtades. Sellises soolas esineb ühe kilogrammi soola kohta 0,0035 % - 0,0015 % joodi. Jodeeritud sool igapäevase toidulisandina või raviotstarbel (kurgu kuristamine, mähised, vannid jt.) on profülaktiliseks vahendiks kilpnäärme alatalitluse,...

    • Teeme ise õunaäädikat

      Parima ravimi saate õunaäädikast, mis on valmistatud tervetest õuntest, siis on koosluses rikkalikult kaaliumi, kaltsiumi, joodi jt mineraalaineid ning vitamiine. Õunaäädika valmistusviise on mitu, annan neist ühe. Vahenditeks võtke suur nõu (klaasist, savist jm, mitte metallist), köögiviljapurusti (köögikombain), nuga, taldrik, marli. Parima maitsega äädikas saadakse hilissügisestest õuntest — need sisaldavad palju suhkrut. Õunapudrule valatakse leige vesi (0,5 l vett 0,4 kg õunapudru). Nõud...

    • Üheksavägine aitab mitme häda vastu (video)

    • Vaarika raviomadused

      Ravimina kasutatakse vilju ja lehti, mõnikord ka juuri. Korjatud vaarikamarju närvutamist päikese käes kuivatatakse neid edasi õhukese kihina laiali laotatult või kuivatis temperatuuril 50-60oC. Lehti kuivatatakse varikatuse all ja varred pestakse puhtaks ning kuivatatakse samamoodi kui marju. Vaarikamarjades on suhkrut, orgaanilisi happeid, B-grupi vitamiine, eeterlikku õli, pektiine, park- ja värvaineid, karotiine, vase-, raua- ja kaaliumisooli, katehhiini, flavonoide ja antotsüaane....

    • Valmistame ise - salvid, tinktuurid ja teed

      On palju haigusi, mida on võimalik teesegudega leevendada. Fütoteraapia algab taimede korjamisega. Võib-olla vanad ja teada tõed, aga ikkagi tuleks üle korrata. Taimi tuleks korjata kuiva ilmaga, pärast keskpäeva, koguses, mis on võimalik korraga ära kuivatada. Ei tohi korjata tolmuseid, värvust muutnud taimi, maanteedest lähemal kui 500 m. Korjaja peab teadma, milleks ta mingit taime korjab. Kuivatamine peab toimuma varjus, tuuletõmbelises kohas. Korjamise aeg: Õied - vahetult pärast...

    • Varemerohi kui väärtuslik taim (video)

    • Võrsemesi köha vastu

      Kui kevad nii kaugel, et kuuseokste tipus helerohelised võrsed, näpista mõnede vähemväärtuslike kuusekeste (täisväärtuslikest on kahju) küljest ca kilogramm värskeid võrseid. Loputa need kiiresti kuuma, siis külma veega. Tõsta potti, lisa külma vett nii, et võrsed oleks napilt kaetud. Vajutiseks võid panna potist väiksema läbimõõduga taldriku, sest võrsed kipuvad vee peale kerkima. Keeda tasasel tulel, kuni okkad peaaegu värvituks muutunud. Kalla kogu kraam ööks linasele rätile nõrguma....