N11232017

Last updateT, 23 Mai 2017 6pm

Piparmünt

Piparmünt on üks vanemaid kultuurtaimi. Piparmündi kodumaaks peetakse Hiinat. Tänaseks on inglased piparmündi suurimad kultiveerijad ja tarbijad. Ravimtaimeks teevad piparmündi tema eeterlikud õlid, millest 40-70% moodustab mentool ja 10-25% mentoon. Kõige rohkem eeterlikke õlisid on õites (6%) ja lehtedes (3%). Lehtedes on veel triterpeene, betaiini, flavonoide, karotiini ja parkaineid, mis kõik kokku annavad taime raviomadused. Kõigepealt mentoolist, mida põhiliselt saadaksegi piparmündist. Mentool on südame-, aju- ja kopsuveresoonte reflektoorne laiendaja. Ta vähendab ka närvilõpmete tundlikkust, st võtab ära valu. Seetõttu kuulub mentool validooli, valokordiini ja südametilkade kooslusesse. Piparmündi ekstrakte ja teed kasutatakse vee väljaajatina, hüpertoonia, gastriidi, bronhiaalastmal, mao haavandil, sapipõie ja maksapõletikel.

Piparmünditeed juuakse kõhuhädadel, ka kõhulahtisusel, samuti närvilisuse ja unetuse korral. Piparmündi tõmmis suurendab ka noortel emadel piimaeritust.

Piparmünditee valmistamiseks võetakse 2 tl pulbriks peenestatud ürti 1 kl keeva vee kohta, hoitakse kaanetatult 10 min ja kurnatakse. Tõmmist valmistatakse ürdist (varre ülemine osa), mida peenestatult võetakse 1 spl 1 kl keeva vee kohta ja lastakse tõmmata kuni 3 tundi ja juuakse lonkshaaval päeva jooksul. Kõhuhädade korral tuleb teed juua jahtunult.

Piparmünt kuulub väga paljude teesegude kooslusse erinevate haiguste puhul. Nii kasutatakse vee väljaajatina piparmündi ürti koos apteegitilli juurte ja palderjaniga, kõhulahitusel koos mustikavartega, kõrvenõgestega jne. Loomulikult kuulub piparmünt rahustava teesegu kooslusse, kus ta leevendab puju ja humala mõrkjat maitset.

Piparmündi aromaatsus võimaldab teda kasutada kulinaarias kõikjal. Eriti armastatud on ta inglise köögis. Meil ollakse harjutud valmistama rohkem teed, mõningal määral ka magustoitude maitsestamisel ja kaunistamisel. Kuid lehtedega võib maitsestada kõiki puu- ja köögiviljasalateid, eriti punapeedi-, kartuli- ja lihasalatit, köögiviljasuppe, kapsa-, kaunvilja- ja lihatoite (eriti lamba, põrsa ja vasikaliha), praetud ja keedetud kala. Piparmündikastet lisatakse grillkalale. Piparmünt annab meeldiva maitse külmadele karastus- ja alkohoolsetele jookidele, joogiðokolaadile ja kakaole, kala- ja lihamarinaadidele, rohelisele võile, kohupiimale, juustule, keedetud riisile ja magusatele kreemidele, kissellidele.

 

Allikas: Terviseleht, Aive Luigela