N11232017

Last updateT, 23 Mai 2017 6pm

Nõuandeid grillimiseks

grill-lihaGrillimine on tegevus, mis kuulub vaieldamatult suvenaudingute juurde. Mõnusa suveilmaga on mõnus grillida ja nautida hõrke grilltoite. Grillsöega saab kerge vaevaga valmistada perele kasvõi terveid suviseid lõunasööke. Parima tulemuse saavutamiseks tasuks grillimisel meeles pidada järgmist:

- Aseta söed grillsöepakendil olevate juhiste järgi. Grillimisel on alati abiks, grillpann, ahjuplaat või fooliumalus. Head grillimistangid ja pajakindad hoiavad ära põletushaavad. Kauplustes on saadaval ka muid abivahendeid grillimise jaoks.

 - Grillimiseks on parem valida kiiresti küpsevaid ja parasjagu rasva sisaldavaid lihatooteid, sest rasv teeb liha mahlaseks. Kiiresti küpsevad lihatooted on näiteks sea välis- või sisefilee, veise või lamba välisfilee ja küljed ning broilerifilee, rinnatükid või koivad. Grillitavad tooted peaksid olema toatemperatuuril, nii ei jahuta nad grilli maha. Liha pind tuleks kuivatada. Lihatükkidele või varrastele peaks enne grillimist või selle ajal määrima grillimiskastet.

Grillvorst on traditsiooniline ja hõlpsasti valmistatav suveroog. Tavaliste grillvorstide kõrval on olemas ka väherasvaseid vorste eridieeti vajavatele inimestele ning isegi taimetoitlastele on oma grillvorstid. Grillvorste tuleb enne grillimist kinnises kilepakendis kuumas vees soojendada. Nii võib olla kindel, et nad küpsevad grillimisel ühtlaselt.

Grilliga saab valmistada ka aedvilju. Populaarsemad neist on kartul, šampinjonid, paprika, sibul, tomat, mais ja suvekõrvits. Neist saab lihale lisandiks valmistada hõrgutavaid aedviljavardaid. Ka erinevad leivad pruunistuvad söegrillil krõbedaks.

- Grillitakse alati kuumadel sütel. Pihvid tuleks esmalt söe lähedal pruunistada ning seejärel tõsta rest kõrgemale (umbes 10-15 cm ). Grillvorsti saab küpsetada restil või ka lihtsalt varda otsas.

Grilli süütamise kohta vaata artiklist nõuandeid grilli süütamiseks.

 

Käesolev artikkel on avaldatud Aianduskeskus Hortes lahkel loal.