R11242017

Last updateT, 23 Mai 2017 6pm

Koduabiline sool

Normal 0 false false false EN-US X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;}

** et sool ei niiskuks, hoida teda puuanumas

** kui sool soolanõus niiskub, lisada mõni tera riisi (marlikotikeses) või tükike kuivatuspaberit; veidi katulitärklist hoiab samuti niiskumise eest, maitset see ei muuda

** kui linasest riidest kotti keeta 20 min. soolvees, ei tule selles hoitavale toiduainele sisse kahjureid

** sogaseks muutunud taimeõli muutub selgeks, kui lisada soola

** poti või panni saab põhjakõrbenud toidust kergemini puhtaks, kui puistata sellesse soola, jätta paariks tunniks seisma ja pesta

** uut praepanni (teflonpanni kohta andmed puuduvad!) tuleb enne kasutamist tingimata rasvaga kuumutada ja seejärel soolaga üle hõõruda

** nuga on kergem teritada, kui hoida seda eelnevalt soolases vees

** hõbelusikaid puhastatakse niiske, soola kastetud lapiga hõõrudes

** klaasnõud muutuvad sädelevaks nagu kristall, kui neid loputada külma soolveega

** õlgkübaraid ja -kotte nende kullase läike taastamiseks harjata soolvees niisutatud harjaga; punutud esemeid - korvmööblit, korve jm. puhastada soolveega

** triikraua saab puhtaks, kui soojendada seda veidi, määrida vaha või küünlarasvaga ja triikida siis riidetükki, millele on puistatud soola

** rasvaplekid köögipliidil kaovad, kui neile puistata soola ja hõõruda ajalehe või muu paberiga

** kastrulist üle keenud piimale puistata peale soola, et ei tekiks ebameeldivat lõhna

** jämeda soola ja äädika seguga saab tuhmunud kristallvaasid jms. puhtaks ning säravaks

** väga määrdunud ruumitekstiili leotada enne pesemist soolases vees

** värvilised riideesemed ei anna värvi kui need panna mõneks minutiks soolasesse vette likku ja pesta leiges, veidi soolakas vees

** kui kummist soojenduskotti asetada teelusikatäis keedusoola, püsib vesi kotis kauem soe

** siid, taft ja satään ei kaota läiget, kui neid pärast pesemist loputada soolases vees (125g = 6 supilusikatäit soola 5 liitri vee kohta)

** et küünlad põleksid kauem, hoida neid enne kasutamist soolases vees ja kuivatada

** toored puud süttivad kiiremini, kui neile puistata eelnevalt soola

** jääst saab aknaid puhtaks soolveega või piiritusse kastetud lapiga

** talvel välja kuivama riputatud pesu ei külmu kui loputusveele on lisatud soola

** pesu ei külmu talvel nööri külge, kui enne pesuriputamist hõõruda nööri sooja soolase veega

** põrandate värvimisel õlivärviga säilib värvilõhn kaua, mis aga kaob, kui toanurkadesse asetada purk soolaga

** sipelgate hävitamiseks hoonetest ja aedadest tuleb nende liikumiskohtadesse (põrandale, aknalaudadele, seinaäärtesse, peenardele jm.) riputada peent soola

** soolatud köögiviljad ei lähe hallitama ja nende maitse paraneb, kui nad katta mädarõikalehtedega

** et pragunenud munal teda keetes sisu koorest välja ei valguks, keeta soolases vees

** kui munakollane on liiga hele, mistõttu ei anna toidule (koogile jt.) soovitud värvust, segada muna hulka paar-kolm tera soola ning lasta 10-15 min. seista - munakollane omandab ilusa kollase tooni

** ülevalminud tomatid muutuvad jälle kõvaks, kui asetada nad 20 min. külma soolvette

** pärm säilub kauem peent keedusoola sisaldavas kausis

** rabarberi keetmisel on soovitav lisada veidi soola, mis muudab maitse mahedamaks

** et kala praadimisel vähem lõhnaks, pesta teda soolveega (üks teelusikatäis ühe liitri vee kohta)

** toorest kapsast, lillkapsast ja seeni hoida veerand tundi soolvees, et vabaneda nendes peituvatest putukatest

** munade värskuse kontrollimiseks kasutada soolvett (1 spl ühe klaasi vee kohta) - värske muna upub, riknenud ujub pinnal

** kui toorele lihale puistata soola, hakkab temast varsti eralduma mahl, mis rikub liha kvaliteeti: keetmisel muutub selline liha kuivaks ja sitkeks; värske liha tuleb maitsestada soolaga vahetult enne pannile asetamist, hakklihale aga lisada sool enne osadeks jaotamist ja viimistlemist

** vana "Majapidaja käsiraamat" soovitab rohusööjate loomade pidajatele kavalust: rohumaadel leidub alati rohututte, mida loomad ei söö, kuigi nad on rammusad. Kaval loomapidaja viskab sellistele rohututtidele peoga soola ja küll maitseb loomadele hea.

 

Allikas: Terviseleht, Milvi Karu