Prindi

Sidrunimahl aitab ära hoida podagrahoogusid. Kui maohappesus lubab, võiks pärast sööki juua ühe värskelt pressitud sidrunimahla klaasi leige veega. Paradontoosi korral tuleks teha suuloputusi värskelt pressitud sidrunimahlaga (minuti jooksul). Sidrunimahl tapab baktereid, hape lahustab hambakivi ja tugevdab igemeid. Reumaatiliste haiguste korral võib määrida valutavaid kohti sidruniõliga - see aitab pidurdada põletikku ja leevendab valu. Samas peaks jooma raviteed sidruniga - võtke segu sookailust, kollasest mesikast, naistepunast, raudrohust, põldosjast ja angervaksast 1spl 1 kl keeva vee kohta, laske tõmmata 30 min kuni 1 tund, jooge soojalt koos 1 sidrunist väljapressitud mahlaga. Seda teed jooge ägedate valude korral kolm klaasi päevas (3 sidrunit). Sidruniga ravitakse veel põiekive, seenhaigusi, hüpertooniat, peavalu, bronhiiti, grippi, külmetushaigusi jm.

Hüpertoonia korral aitab sidrunipiim

Külmetushaiguste puhul oleme harjunud sidrunit kasutama, kuid enamasti lõikudena tee sees. Tihti jääb sellest kogusest väheks. Soovitada võiks lausa löökannust: esimeste haigustunnuste korral juua iga kahe tunni järel ühe sidrunimahla sooja veega ja vähese meega. Sidrunimahlaga (veega lahjendatult) võiks kurku kuristada. Bronhiidi korral võiks teha inhalatsiooni kas sidruniõliga või purustatud sidruni ja sibula pudruga (viimane hoida kuumas vesivannil). Peavalu leevendab tihti üksnes sidrunikoore välispinnaga hõõrumine oimukohtades (eelnevalt veidi tampides välispinda eeterlike õlide paremaks väljumiseks). Loomulikult aitab apteegist ostetud sidruniõliga määrimine, millele võiks lisada ka piparmündi-, kummeli-, rosmariini- või lavendliõli. Masseerida tuleks oimukohti ja kukla piirkonda. Hüpertoonia korral aitab hästi sidrunipiim - lisage 1 l külmale piimale 3 pressitud küüslauguküünt ja üks purustatud sibul, soojendage piim keemiseni ja laske 5 min tõmmata soojas kohas, kurnake ja jahutage ning lisage 2-3 värskelt pressitud sidrunimahl.

Kuidas sidrunit töödelda?

Sidruni hapu maitse tõttu nauditakse teda puuviljana harva, see-eest ei saa kulinaaria sidrunita hakkama. Heas köögis on sidrun aukohal, kas värskena, mahlana või püreena koos suhkruga jne. Säilitada võib sidrunit mitmeti. Asendamatu on sidrun kala- ja mereandide maitsestamisel-kaunistamisel, suurepäraselt sobib kana juurde. Sidrunimahl kuulub nii hapuainena kui maitsestajana majoneesi, mitmete kuumade ja külmade kastmete koostisse. Väikestes kogustes kasutatakse ka suppides (seljanka, kalasupp, jt) ning lihahautistes. Sidrunit vajavad magustoidud (jäätis, kreemid, tarretised, kissellid jm) ja kõikvõimalikud küpsetised, kord mahlana, kord riivitud koorega või hoopis mõlemat. Sidrunikoorest valmistatakse sukaadi või riivitult (ka terve koor) kuivatatuna kasutatakse küpsetistes, magustoitudes.

Sidrunimahlaga marineeritakse kala (külmalt piserdatakse mahla) külmtöötlemisel enne praadimist või piserdatakse lihaviiludele enne röstimist või praadimist jm. Mahla on kõige kergem välja pigistada soojadest viiludest (külmkapist varem toasoojusesse võetud) ning eelnevalt kõval laual veeretades. Enne pressimist võib lausa sooja vette mõneks minutiks tõsta (40-50°C).

Koort tuleks eelnevalt eraldada (enne töötlemist või mahla väljapressimist) nii, et külge ei jääks valget osa (kibe maitse). Kooreribad võiks kuivatada, kui kohe toidus kõike ära ei kasutata. Parem kuivatada soojal pliidipinnal või praeahjus pärgamendil, järelkuivama asetada riidest või paberist kotti, riputada sooja kohta. Enne kasutamist võib panna likku vette, kus nad paisuvad. Samas võib koored kuivatatult kohviveskis või mikseris peenestada ja hoida õhukindlas maitseaine topsis.

Säilitamiseks kodustes tingimustes võiks mahla läbi kuumutada eelnevalt veest ja suhkrust valmistatud siirupiga. Saame käepärase siirupi jookide valmistamiseks.

Sukaad

Värskest koorest saab valmistada sukaadi, milleks eelnevalt keedetakse siirup 1 kg sihkrust ja 1 klaasist veest. Toatemperatuurini jahutatud siirupile lisatakse kooretükid, lastakse jahedas ruumis seista üleöö. Järgmisel päeval valatakse siirup ära ja keedetakse tihedamaks. Jahutatakse jälle ja valatakse uuesti koortele. Protsessi korratakse kuni koored on ilusad läbipaistvad. Nüüd võetakse sõelal kooretükid välja ja kuivatatakse need 20-30°C küpsetuspaberil (parem kui eeltöötlemisel on juba kuubikuteks või ribadeks tükeldatud). Ülejäänud siirup suletakse purki ja kasutatakse soovi kohaselt magustoitudes või joogis. Kooretükikesi (suhkrustatult enne lõplikku kuivatamist) kasutatakse magustoitude sees või kaunistamiseks.

Sidrunist toorhoidis

Sidrunist võib teha toorhoidist (mikseriga purustatud või läbi hakkliha masina lastuna) koos suhkru või meega, samas ka sügavkülmutatuna. Eemaldatakse üksnes valge osa, mis teeks hoidise mõruks. Sidrunit võib lisada vähemhapumaitseliste keediste valmistamisel (kõrvitsa, kabatshoki, meloni jt) ning valmistada ka marmelaadi, kusjuures tuleks jällegi eraldada valge vaheosa.

 

Allikas: Terviseleht, Aive Luigela

Joomla SEF URLs by Artio