Prindi

Ingver on Lõuna-Aasiast pärit püsik, vürtsi- ja ravimtaim. Selle teravamaitselise risoomi eest maksti kunagi muinasjutulist hinda. XI saj toimunud ristikäikudelt toodi Euroopasse ingveri juur, mis oli tol ajal uskumatult kallis, et ainult rikkad võisid endale seda eksootilist importkaupa lubada. Ent ajad , mil ainult privilegeeritud klassid said endale lubada ingverit, on lõplikult möödas. Tänaseks on kõikidesse poodidesse jõudnud ingver pulbrina maitseainete lettidele ja elava juurena köögi- ja puuvilja osakondadesse. Pealegi odava hinnaga.

Ingveri toime aluseks on ingverijuures leiduvad parkiva maitsega eeterlikud õlid. Temas leidub ka mineraalaineid ja mikroelemente. Vitamiine sisaldavad ainult värskelt kasutatud taim (juur). Kuivatamisel läheb tast enamik vitamiine kaduma. Mineraalained kuivatamisel püsivad, märkimisväärselt on rauda, floori, joodi, kaltsiumi, mangaani ja magneesiumi. Kuna koguseid, mida kasutame on vähe, siis nende panus organismi varustamisel mineraalainetega on väike.

Katsetagem kindlasti ingverit ka kompottides.

Ingverijuur ravimina

Eriti kasulik on ingver seedetraktile, mistõttu seda on hiina, euroopa ja ajurveda meditsiinis kasutatud seedimist soodustava vahendina. Ingverijuur leevendab seedevaevusi nagu iiveldust, kõrvetisi, kõhupuhitust ja kõhulahtisust. Ingveri efektiivsus merehaiguse korral ületab igasuguse ravimi. Toob kergendust menstruatsioonivaludele, migreeni ning liigesepõletiku korral. Mõjub soodsalt südamele ja veresoonkonnale, langetab vere kolesteroolisisaldust, alandab vererõhku ning aitab vältida südamelihase infarkti ja veresoonte tromboosi. Tõestatud on ka ingveri immuunsust stimuleeriv ja gripiviirusi hävitav toime. Ingver on hinnatud higistamist soodustav vahend, mis aitab eemaldada organismist kahjulikke aineid naha kaudu. Klaas kuuma ingveriteed on gripi või külmetushaiguste puhul asendamatu.

Koos võilillejuurega on ingveri soovitatud maksa haiguste korral. Juurest võib valmistada tinktuuri, mida soovitatakse krooniliste kopsuhaiguste puhul ( ka tuberkuloos). Sobib koos liivateega.

Tinktuur koos paakspuu koorega puhastab jämesoolt, eriti vanemas eas. Peavalu korral soovitatakse võtta noaotsatäis peenestatud pulbrit sooja veega.

Retseptid

Külmetus

 Vähendab lihasevalu, ergutab vereringet, kaovad külmavärinad.

 1-2 spl peenestatud juurt, 1 kaneelikoorepulk, 1 tl tilliseemneid, 3 kl keeva vett. Hautatakse 10 min, lastakse veel soojas 10 min tõmmata ja kurnatakse, juuakse 3 kl päevas koos meega.

 Organismi puhastamiseks

 1 tl võiliilejuuri, 1 tl ingveri, 1 tl tilliseemneid. Peenestatud juured ja seemned valatakse üle 3 kl külma veega, lastakse keema, hautatakse 15 min, lastakse veel tõmmata 15 min. Juuakse kurnatult päeva jooksul 3 klaasi.

 Immuunsüsteemi tugevdamiseks

 1 tl peenestatud juurt, 1 kl keeva vett.

 Lastakse tõmmata 10-15 min, juuakse päeva jooksul ja õhtul enne magama minekut.

 Tõmmisele võib peale kurnamist veel kord keeva vee peale valada (siis jäetakse 4-5 tunniks seisma). Meeldivama maitse ja toime tugevdamiseks võib lisada fariinisuhkrut, mett, sidrunit.

 Vähivastase oksüdandina tee

 2 spl peenestatud ingverijuurt, 2 kl keeva vett. Lastakse keema tõusta ja tõmmata soojas 2 tundi. Juuakse 10 päeva järjest 2 kl päevas, hoitakse nädal vahet ja korratakse siis pikemat aega.

 NB! Ühele inimesele võib ingver olla imerohi, teisele mitte sobiv. Nii ei soovitata seda teed neeru- ja pankrease haiguste korral. Alati pidada nõu arstiga.

Ingver toidu- ja maitseainena

Ingveri tervislikkus ja hõrk maitse muudab ta meeldivaks lisandiks paljudele toitudele, alates salatitest kuni magustoitudeni. Mugavamad perenaised kasutavad selleks pulbrit, teised aga tervet juurt. Juurika võib ise kodus ära kuivatada ja uhmris või mikseris peenestada (aroom ja maitse on tugevam).

Sobib süüa iseseisvalt enne sööki. Ühe viilu peenestatult, kuhu on lisatud sidrunimahla ja sõrmeotsaga soola. Selline suupiste ergutab süljenäärmeid ning magu, toitainete omastatavus organismis paraneb. Ingver sobib paljude teiste maitseainetega nagu küüslauk, petersell, mädarõigas. Toidud, kuhu sobib lisada kaneeli, lisatakse ka ingverit. Ingveriteed pakutakse toidu kõrvale kõikides riikides, eriti sobivad rasvasemate toitude puhul. Pulbrina võib teda riputada salatitele, võileibadele, ka praadidele. Ingverit sobib lisada kõikidesse marinaadidesse, liha-, kala-, vorsti- ja linnulihatoitudesse.

Hästi sobib juurviljatoitudesse, eriti kõrvitsasse. Lisatakse küpsetistesse (eriti õunakookidesse), magustoitudesse, marmelaadidesse, keedistesse ka jäätisele.

Ingver on väga populaarne inglise köögis (rahvuslik õlu ja ingverikoogid), kus enamikesse likööridesse ja nalivkadesse on teda lisatud. Sealmail kasutatakse teda kõikides maitseainete segudes. Ingverita jäävad küll piparkoogid valmistamata! Järgmisel hoidiste valmistamise hooajal katsetage kindlasti ingverit kasutada ka kompottides, keedistes, püreedes.

 

Allikas: Terviseleht, Aive Luigela

Joomla SEF URLs by Artio