Prindi

Maitsetaimede kasulik mõju organismile on leidnud mitmekülgset kinnitust: nendega on võimalik anda toidule mitmekesiseid maitsevarjundeid ja ühtlasi toetada organismi talitlust. Paljude maade rahvameditsiinis on juba ammustest aegadest kasutatud antiseptiliste ja desinfitseerivate ainetena basiilikut, koriandrit, sellerit, lavendlit, rosmariini, küüslauku jt. Mitmed maitsetaimed sisaldavad fütontsiide, mille toime tundmisel on samuti pikk ajalugu. Eriti soovitav on maitsetaimede kasutamine värskelt. Neis leiduvad toimeained tugevdavad eelkõige süljenäärmete, mao, sapipõie ja soolte sekretsiooni, ühtlasi parandavad isu, seedimist ja ainevahetust. Maitsetaimed leevendavad seedimise ebasoovitavaid kõrvalnähte (puhetisi, röhatusi, käärimisprotsesse), mis võivad tekkida mõnede toitude söömisel. Peale selle rikastavad maitsetaimed organismi eluliselt tähtsate toimeainete vitamiinide, mineraalainete ja lõhnaainetega ning soodustavad liigse vee eritumist, mis on seotud keedusoola ülemäärase kasutamisega. See on eriti tähtis südame- ja neeruhaiguste, hüpertoonia ja rasvumise korral.

 

Allikas: Terviseleht, Aive Luigela

Joomla SEF URLs by Artio