Prindi

C-vitamiin kaitseb organismi nakkuste eest ning aitab luua antikehi, kevadel aga annab vitamiinipuudus eriti tunda. C-vitamiini vähesus igapäevatoidus toob kaasa kevadväsimuse. Meditsiinistatistika järgi põeb Eestis kevaditi C-vitamiini vähesusest põhjustatud haigusi umbes kolmveerand täiskasvanuist. Vitamiinivaene periood kestab suveni, sest meie peamises vitamiiniallikas kartulis on vitamiine juba poole vähem kui sügisel. Sama on juhtunud ka teiste üle talve säilitatud köögiviljadega.

Rohkem on C-vitamiini säilinud hapukapsas ja kaalikas. Peaksime praegu sööma mitmesuguseid hapukapsasalateid. Eriti kasulikud on toorsalatid, eel- kõige ehk kaalikasalat. Jämedalt riivitud kaalikas segada sidrunimahla ja majoneesiga, siis C-vitamiin ei oksüdeeru. Maitsestada segu vähese soola ja suhkruga. Sellerisalat: segada jämedalt riivitud sellerijuur majoneesiga ja lisada apelsinisektoreid.

Hea toorsalati saab ka punapeedist, porgandist ja kapsast. Väga väärtuslik on varakevadine aed- ehk lehtsalat. Salatilehed sisaldavad hulga vitamiine, mineraalaineid, mikroelemente, 200 g salatit rahuldab päevase C-vitamiini vajaduse.

Suurema osa C-vitamiinivajadusest saame rahuldada, kui sööme iga päev toorsalatit ning asendame maiustused puuviljadega. Üks-kaks klaasitäit kibuvitsamarjateed päevas annab vajaliku ööpäevase C-vitamiinihulga. Aianurgas päikese käes on nina maast välja pistnud ka kõrvenõges, ta sisaldab peale paljude muude ainete väga rikkalikult vitamiine, mis samuti aitavad peletada kevadväsimust.

Joomla SEF URLs by Artio