Nõuandeid maitsetaimede kasvatamiseks

maitsetaimed

Teadmised maitse- ja ravimtaimedest on peaaegu sama vanad, kui inimkond. Roomlaste ja misjonärmunkade kaudu sattusid paljude Vahemeremaade taimede seemned ja istikud üle Alpide, rikastades põhjapoolseid aedu. Hiljem lisandusid tänu ristiretkedele ka paljud idamaised liigid.

 


 

Kus kasvatada?

Peenar peaks asuma maja lähedal, et sealt oleks mugav toiduvalmistamise käigus vajalikke taimi näpistada.

Samuti võiks võimaluse korral projekteerida peenrani viiva väikese jalgraja või planeerida maitsetaimepeenar juba olemasoleva aiatee serva, et ka vihmase ilmaga oleks taimede tuppatoomine mugav.

 

 

Päikeselembesed maitsetaimed

Liivatee

Aedmajoraan

Aedsalvei

Rosmariin

Küüslauk

Murulauk (ka poolvari)

Aedtill

Aedseller

Estragonpuju

Harilik köömen

Aedkoriander

Põld-võõrkapsas e. rucola (ka poolvari)

Harilik apteegitill

Harilik aniis

Harilik pune

Aed.majoraan

Vürtsbasiilik

Sidrunmeliss (ka poolvari)

 

 

Varjutaluvad taimed

Petersell

Leeskputk

Piparmünt

Harilik kikkaputk

Hiidiisop

Aed-harakputk

Aed-mädarõigas

Harilik kurgirohi

Harilik saialill

Salatkress (pelgab päikest)

 

 

Pinnase ettevalmistamine, väetamine

 

 

Peenras:

Muld ei tohi olla raske, liigniiske ega toitainetevaene.

raket mulda muudetakse kohevamaks liiva ja komposti lisamisega, toitainetevaesele liivmullale segatakse juurde huumusrikast komposti. Toitainete vajaduse katab komposti või orgaanilise väetise lisamine. Keemilised väetised maitsetaimede väetamiseks ei sobi.

Vajadusel antakse pärast saagi kogumist mulda looduslikku vedelväetist või taimset leotist.

Üleväetatud taimed kasvavad liiga tugevasti, venivad välja ega ole nii aromaatsed.

 

Potis:

Potis kasvavatele taimedele antakse looduslikku vedelväetist iga 4 nädala tagant.

 

 

Kes kellega sobib?

Kuidas säilitada aroomi ja toimeaineid?

Kuivatamine

Mahalõigatud varsi ja viljunud võsusid raputage tugevasti, et eemaldada võimalikud väikesed putukad. Siduge need kimpudesse ja raputage, ladvad allapoole, õhurikkasse, kuiva ja varjulisse kohta või laotage restile.

Viljadega varte alla pange puuvillane rätik või majapidamispaber.

Juuri peske põhjalikult ning hõõruge kuivaks, enne kui panete nad kuivama. Juuri kuivatatakse samamoodi kui pealseid. suured juured kuivavad kiiremini, kui need pikuti poolitada ja siis tükkideks lõigata.

Niiskete ilmadega võib taimi järeltöödelda ka praeahjus või spetsiaalses taimekuivatis.

Praeahju uks jätta veidi avatuks.

Vältige ahjus kuivatamisel liiga kõrget temperatuuri! Üle 35-40°C temperatuuril eeterlikud õlid lenduvad ja maitsetaimed kaotavad oma aromaatsuse.

Rohtsed taimeosad on piisavalt kuivanud, kui need sõrmede vahel krabisevad ja pudenevad. Tavaliselt kulub selleks 3-4 päeva.

Seejärel taimed vajadusel peenestatakse ja suletakse õhukindlatesse anumatesse.

Õied ja lehed säilivad kuni 1 aasta.

 

 

Külmutamine

Petersell, basiilik, liivatee, till, porru ja murulauk säilitavad oma aroomi ka sügavkülmutatuna.

Enne külmutamist taimed tükeldatakse ja pannakse sobivatesse karpidesse.

Porru vajab enne külmutamist kindlasti pealmiste lehtede lahtiharutamist ja pesemist, kuna lehtede vahel on sageli mulda. Enne külmutamist tuleb taimeosadel lasta kindlasti korralikult ära kuivada.

 

 

Käesolev artikkel on avaldatud Aianduskeskus Hortes lahkel loal.

Шаблоны joomla скачать здесь